Най-бедните пенсионери ще получат 120 лева еднократна помощ догодина

120 лева еднократна помощ ще получат близо 390 хил. пенсионери за храна през април 2021 г. Това ще са хората, чиито пенсии или сборът им заедно с добавките и компенсациите към тях са от 300,01 до 369 лв. Това обясни социалният министър Деница Сачева.

Все още се уточнява как хората да получат помощта. Първоначално държавата предвиждаше помощта да е под формата на ваучери. Тази идея по-скоро бе отхвърлена с аргументите, че в по-малките градове и село въсразтните хора нямат достъп до големи магазини. За сега един от вариантите е помощта да се получава по банков път или в пощенските клонове. Окончателното решение ще бъде определено със заповед.

YouTube

Пенсиите на около 14 хил. бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 г., ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат от 1 септември 2021 г.

От догодина влиза в сила новата формула за намаление на държавната пенсия, която включва като фактори 12-процентната осигуровка от държавата и годините без вноски в частните фондове. Тя ще е около 9% намаление на пенсията от НОИ. Така пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени по нея и ще се увеличат.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе