Здравният министър проф. Костадин Ангелов е първият ваксиниран българин срещу COVID-19

Здравният министър проф. Костадин Ангелов стана първият българин, ваксиниран срещу COVID-19. Манипулацията бе извършена в столичната болница УМБАЛ „Света Анна“. Той сподели, че се чувства добре.

„Днес България, заедно с почти всички държави в Европа, се изправяме в едновременни усилия в битката срещу коронавируса. Вярваме, че с започване на ваксинирането, ние ще победим тази пандемия и ще се върнем към нормалния начин на живот”. Това сподели здравният министър.

YouTube

Бе показан и документа, който всеки ваксиниран ще получава след манипулацията. Там са въведени имената, както и датите, на които са поставени двете ваксини.

„Не би следвало човек да се зарази, след като си е поставил ваксина. Видях какво става в социалните мрежи, не мисля, че това трябва да бъде акцентът. България не е единствената държава, която използва за логистиката средства за транспортирането на храни. Такъв е опитът на САЩ, Канада и Австралия. Благодаря на всички производители, които се включиха в този процес. По договор ваксината трябва да дойде с камиони от компанията- създател на ваксината до всички 28 точки в страната. При първата доставка, ваксините дойдоха само с един камион – до София. Ние имахме грижата да осигурим доставката към останалите точки. Осигурили и температурния режим за транспортиране на ваксините. Те бяха транспортирани в кутии със сух лед. След това бяха поставени в хладилници, които поддържаха от 2 до 8 градуса. Ваксините, които тепърва ще пристигат, ще се поставят в хладилниците, които закупихме, защото тогава ваксинацията ще протече по-дълго”. Това заяви професор Ангелов по повод коментарите в социалните мрежи за транспорта на ваксините до градовете в България.

Във ВМА пръв се ваксинира директорът на здравното заведение ген.-майор Венцислав Мутафчийкси. Ваксина си постави и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, въпреки, че е прекарал COVID-19. Той призова хората да поледват неговия пример, като подчерта, че ваксината е безвредна.

В Пловдив първият имунизиран срещу COVID-19 е председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Ваксинацията започна от Университетската болница “Свети Георги”.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе