Хърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България

Два военно-транспортни самолета С-27J „Спартан“ с екипажи от състава на българските Военновъздушни сили, натоварени с хуманитарна помощ от България за пострадалите при разрушителното земетресение в Хърватия на 29 декември 2020 г., кацнаха последователно на летище Загреб днес преди обед.

По-късно в Загреб пристигна и допълнителна пратка с хуманитарна помощ от България, също превозена с военно-транспортен  С-27J „Спартан“.

YouTube

Представители на българското посолство в Загреб, на хърватските Служба „Гражданска защита“ и Министерство на отбраната, както и на Европейската комисия присъстваха при разтоварването на самолетите.  Цялостната пратка от България съдържа 500 сгъваеми легла, от тях 300 с матраци, и 100 радиатора.

Пред посланика на България в Хърватия Генка Георгиева флотилен адмирал Милан Жунич от Министерството на отбраната на Република Хърватия и Томислав Маревич, ръководител на Службата за оперативна готовност към „Гражданска защита“, благодариха на българското правителство и българския народ за бързата и своевременна реакция. Те определиха помощта като солидарност, която потвърждава силното приятелство между българския и хърватския народ, датиращо от векове.

Българското правителство отпусна 100 000 евро първоначална помощ на Хърватия за преодоляване на щетите от труса

Припомняме, че на 30 декември 2020 г. Министерският съвет отпусна чрез бюджета на МВнР 100 000 евро в помощ на Хърватия за възстановяване от земетресението. Организирани са и спешни доставки на минерална вода за страната.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе