Разград отбелязва 28 януари с оскъдна програма, ще има заря и поздрави за ветерани и рожденици

Снимка: Данче Бозаджиева

Нови моменти включва програмата за отбелязване на тазгодишния Ден на Разград 28 януари. Изявите, посветени на 143-тата годишнина от Освобождението на града, са съобразени с мерките, наложени от извънредната епидемична обстановка, свързана със световната пандемия от COVID-19. Няма да се провеждат събития на закрито, а при тези, които са на открито, ще се избягва масово събиране на хора. Община Разград призова гражданите да спазват противоепидемичните мерки и ако желаят да присъстват на празничните прояви, да бъдат с предпазни маски и да спазват дистанция.

Новите моменти в програмата са свързани със съхраняване на традициите и паметта за хората, допринесли за развитието на региона. Акцията „Разград поздравява своите ветерани и носители на отличия“ ще се проведе на 27 и 28 януари. Над 70 носители на почетните отличия и награди на Община Разград, които са навършили 70 години, ще получат от представител на Общинска администрация картичка с пожелание от Кмета Денчо Бояджиев и сладък сувенир. Картички по пощата ще получат и останалите близо 80 носители на награди и отличия, които се присъждат на заслужили наши съграждани според Правилника за символите, почетните звания, наградите и паметните знаци на Община Разград.

YouTube

Подаръци по домовете си ще получат и кръщелниците на Кмета. Според дългогодишна традиция градоначалникът става кръстник на децата, родени на 28 януари и всяка година до навършването на 18-годишна възраст Кметът ги кани на парти за рождения им ден. Заради наложените противоепидемичните мерки обаче тази година парти няма да има, а ще се проведе акция под надслов „Разград поздравява своите рожденици“. Заедно с тризнаците в две разградски семейства кръщелниците са общо 36 и всеки от тях ще получи в дома си подарък, съобразен с възрастта му.

Нов елемент в програмата за Деня на Разград е и уличната изложба до Панчоолу моста. Тя ще е на тема „Носим Разград в сърцата си“ и ще включва пана със снимки, свързани с историята на най-старата градска гимназия ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“.

12 възпитаници на училището пък ще участват в рецитал на авторски стихове и стихове на разградски поети. Рециталът ще бъде излъчен по уличната радиоуредба в 12,00 ч. на 27 и на 28 януари.

Първото събитие от празничния календар е в събота, 23 януари. Туристическо дружество „Буйна кръв“ посвещава туристически поход на Деня на Разград и 143 години от Освобождението му. Походът е с маршрут: Побит камък – Топчии – Просторно, сборният пункт е Автогара Разград, 9,30 ч. в събота.

Останалите празнични изяви са на 27 и 28 януари, сряда и четвъртък. Тържествената сесия на Общински съвет-Разград по случай 28 януари е насрочена за 11,00 ч. на 27 януари в залата на Общински съвет на 11 етаж в Община Разград. На нея ще бъдат обсъдени и гласувани три номинации за званието „Почетен гражданин на Разград“ – офталмологът и бивш директор на МБАЛ“Св. Иван Рилски“ д-р Ангелина Миткова, хореографът Кънчо Върбанов и журналистът и краевед Ангел Павлов. В 11,30 ч. във фоайето пред залата ще бъдат връчени официално отличията.

В 15,00 ч. във фоайето на Общински културен център ще бъде подредена изложба от снимки на млади творци, участвали в десетото издание на фотоконкурса „Разград – уловени мигове“ на тема „Лицата на Разград“, обявен от ЦПЛР ЦУТНТ-Разград. 145 творби на 63 участници от 17 образователни институции са оценени от жури в състав: председател – фотографът Петя Радкова и членове – художникът Петко Антонов и педагогът Даниела Кившанова. Освен от Разград във фотоконкурса са участвали и деца от: село Стражец, исперихското село Лудогорци, Самуил, Девин, Русе, Варна и София. Изложбата може да бъде посетена при спазване на противоепидемичните мерки до месец март, победителите ще получат наградите и грамотите си на церемония, която ще бъде организирани след изменение на мерките, даващо възможност за провеждане на мероприятия на закрито.

28 януари започва с празничен водосвет и заупокойна молитва за загиналите руски воини и български опълченци в църквата „Св. Николай Чудотворец“ в 9,30 ч. Очаква се в съслужение с храмовите свещеници да участва Русенският митрополит Наум.

В 13,30 ч. от площад „Възраждане“ към Руския паметник в село Езерче потегля рокерско шествие „Освобождението на Разград – по следите на паметта“. В него ще участват мотористи от двата мото клуба в Разград „Лудогорски братя” и „Night Riders“(Нощни ездачи).

В 17,30 ч. на площад „Възраждане“ започва ритуалът за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница и паметника на Свети Георги, който ще завърши с празнични илюминации.

Последното събитие в програмата за Деня на Разград е празничен концерт на Капански ансамбъл, който ще се излъчи по телевизия „КИС 13“ от 20,00 ч. на 28 януари. Концертът е под надслов „За Разград с песни, танци и любов“.  В него са включени песни и танци от различни фолклорни области на България – северняшки, добруджански, тракийски, странджански и разбира се – изпълнения от фолклора на капанците. 13-те творби от концерта са сред любимите за почитателите на Капанския ансамбъл през годините.

Всички събития от празничния календар за Деня на Разград ще се излъчват онлайн на Фейсбук страницата на Община Разград.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе