ОДМВР-Разград: Освен права, пешеходците имат и задължения!

Есенно-зимният сезон е предпоставка за злополуки с пешеходци поради това, че водачите не могат да ги видят, докато не стане прекалено късно. Този проблем е още по-сериозен през нощта и при лошо време. През 2020 година на територията на ОДМВР-Разград са станали 25 пътно-транспортни произшествия с пешеходци, при които са убити двама и ранени 24 души.

Пешеходците освен права, имат и задължения!

YouTube

Законът за движение по пътищата и правилникът за прилагането му възлагат в отговорност на пешеходците да спазват определени правила при пресичане. Правото на пешеходеца да пресича на пешеходна пътека не е абсолютно- това обяви Инспекторатът към Висшия съдебен съвет в становище за серия от проблеми при престъпленията по транспорта. Пресичането трябва да става при съобразяване на разстоянието и скоростта на приближаващите коли. Пешеходецът не трябва внезапно да изскача на платното или да пресича при ограничена видимост.

Пешеходците са длъжни да се движат по тротоара или банкета на пътното платно. Могат да се движат по платното за движение, противоположно на посоката на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница, когато няма тротоар или банкет или е невъзможно те да бъдат използвани.

Заради неправилното си поведение на пътя, което създава предпоставки за произшествия, на територията на ОДМВР-Разград са санкционирани 77 пешеходци през 2020 г. Глобите са по чл.108, 113 и 114 от ЗДвП, а санкциите – от 20 до 50 лв. В някои съседни държави се наказва използването на мобилен телефон при преминаване на пешеходна пътека, както и случаите, в които минувачът е със слушалки в двете уши. Ако тези нарушения се вършат в присъствието на дете – глобите са двойни. От началото на 2021 година в Лудогорието са глобени 30 пешеходци.

В тази връзка продължава завишеният контрол над пешеходци относно установяване на извършвани от тях нарушения, както и над водачи, отнемащи предимство на пешеходни пътеки и преминаващи на забранителен сигнал на светофара. От 19:00 часа на 29.01.2021 год. до 19:00 часа на 03.02.2021 год. на територията на ОДМВР – Разград се провежда специализирана полицейска операция по безопасност на движението.

За да не се допускат тежки катастрофи и да се ограничат предпоставките за тяхното възникване, пътните полицаи ще проверяват също за употреба на алкохол или наркотични вещества, правоспособност, спазване на скоростните режими, пътните знаци и маркировка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе