Ръководителят на Капанския ансамбъл: Оптимист съм за работата си с ансамбъла, колегите са спокойни и има разбирателство

Няколко месеца след като официално пое ръководството на Капанския ансамбъл, Светослав Стойчев даде първото си интервю. Пред нашата медия той разказа за емоциите около първата по-голяма изява на ансамбъла след встъпването му в длъжност – концертът “За Разград с песни, танци и любов”. Той разкри и какво подготвя заедно с колегите си по повод тазгодишния юбилей – 55 години Капански ансамбъл.

Разкажете на зрителите малко повече за себе си.

YouTube

Казвам се Светослав Стойчев, на 29 години, от Разград. Завършил съм ПМГ “Акад. Никола Обрешков”. През 2015 г. придобих бакалавърската си степен по „Мениджмънт“ в Икономически университет – Варна, а следващата година завърших магистратура – „Мениджмънт на човешките ресурси“ с магистърска теза на тема “Управление на културен институт”. След това реших да се завърна в родния си град Разград и така започнах работа в НЧ “Напредък 1901”. Година по-късно бях назначен за секретар.

Кога започнахте да се занимавате с народни танци?

С народни танци се занимавам от ученическа възраст. Танцувал съм в ДТА “Лудогорче”, а след кратко прекъсване бях записан в клуба по народни хора към НЧ “Бузлуджа 2010”.

Защо решихте да участвате в конкурса за директор на Капанския ансамбъл?

Като млад човек, завърнал се в Разград, аз имам нужда от кариерно развитие и именно Капанският ансамбъл бе достижима за мен цел и нещата се случиха.

В какво се състоеше конкурсът?

Конкурсът се състоеше в изготвяне на концепция за управление на ансамбъла за период от 4 години. Направих репертоарен план, план-програма за работа на ансамбъла за този период. Защитих тезата си и към този момент част от плана за първата година вече е реализиран – именно годишнината на ансамбъла – 55 години. Смятам, че това трябва да бъде отбелязано по достоен начин в края на годината, ако противоепидемичните мерки позволяват провеждането на културни мероприятия.

 Кои са основните неща, към които ще се стремите като ръководител на ансамбъла?

На първо място искам да работя със сплотен екип, защото когато има разбирателство между колегите, нещата се получават. Аз съм оптимист в тази насока, защото виждам, че колегите са спокойни и работят в синхрон.

Концертната програма на Капанския ансамбъл “За Разград с песни, танци и любов” бе първата по-голяма изява на ансамбъла под Ваше ръководство. Разкажете ни малко повече за идеята на този концерт.

Имахме готовност и за коледен концерт, ако мерките в страната го позволяваха. Основната идея на концерта, който успяхме да осъществим, бе колегите ми да могат да се качат на сцената, макар и без публика, и да получат удовлетворението от работата си. Програмата бе изготвена съвместно с останалите ръководители. Уважих предложенията им и съм на мнение, че концертът беше успешен. Изпълнителите също бяха много доволни, а това е от съществено значение.

 Бихте ли разказали малко повече за предстоящия концерт по повод 55 години Капански ансамбъл?

Намеренията ми, които съм споделил и с част от колегите, са спектакълът да се състои от 2 части. Първата част – стари произведения, които са емблема за Капанския ансамбъл. Акцент ще бъдат и камерните танци на ансамбъла, които са оставили ясна диря в българския фолклор и танцово и сценично изкуство. Идеята за втората част е да бъде изцяло нова с ансамблови, хорови и оркестрови изпълнения. Започнали сме да реализираме всичко това. До вчера с нас беше Асен Павлов – директор и главен художествен ръководител на ансамбъл “Чинари”. Той започна сериозна работа с колегите. Ще включим няколко нови танца, включително и тракийски. Смея да твърдя че тези нови произведения ще станат част от 55-годишнината.

Кога планирате да се състои този концерт?

 Ако мерките позволяват, концертът по традиция ще се състои началото на месец ноември. По този начин отбелязваме и започването на новия творчески сезон.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе