Мъжът от Лъвино, разстрелял от упор съселянин, остава в ареста

Разградският окръжен съд постанови постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо обвинения в убийството на 48-годишен мъж от исперихското село Лъвино, съобщават от институцията.

37-годишният извършител на тежкото криминално деяние Илхан А. е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 5 срещу 6 февруари 2021 г. с пневматична пушка умишлено е умъртвил 48-годишния си съселянин.

YouTube

10 години затвор за мъж, убил с въздушна пушка съселянин

Защитата на обвиняемия в своята пледоария изтъкна, че до убийството се е стигнало след отправен предупредителен изстрел. Оръжието е регистрирано по надлежния ред, а поводът да го купи и постави охранителните камери е случка от преди време, когато в дома на обвиняемия са влезли лица, които са му нанесли побой и са го заплашили с нож. В нощта на 5-ти срещу 6-ти февруари, чувайки викове и обидни думи, е възприел лицата които са били до оградната мрежа като лица, дошли да нападнат отново него и семейството му. Затова е възпроизвел предупредителен изстрел във въздуха, но пострадалият вместо да се оттегли е влязъл в двора на къщата, обясни адвокатът му и подчерта, че деянието е реализирано при условията на неизбежна отбрана. Той поиска от съда налагането на по-леката мярка – „домашен арест“.

Гръмнаха 48-годишен мъж в исперихското село Лъвино, стоял до оградата на дома на извършителя

Съдебният състав, след като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство – протоколи за оглед и свидетелски показания, прие, че съществува обосновано подозрение, Илхан да е съпричастен към деянието,  в което е обвинен. Обвинението е за тежко умишлено престъпление с висока степен на обществена опасност, тъй като законодателят е предвидил наказание, с което цели защитата на живота като основна ценност от посегателства.

Илхан А. е с чисто съдебно минало, не работи, няма доходи, не е женен. Липсата на трудова и семейна обвързаност улесняват възможността да се укрие или извърши ново престъпление ако съдът му наложи по-лека мярка за неотклонение.

Предвид тежестта на престъплението и предвиденото наказание за него – от 10 до 20 години „лишаване от свобода“, съдебният състав счете за реална опасността лицето да се укрие или да извърши престъпление и му определи най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

Определението подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна в 3-дневен срок.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе