Двама мъже, пазарували с чужди банкови карти в Разград, ще търпят най-тежката мярка за неотклонение

Варненският апелативен съд определи „задържане под стража“ на двама обвиняеми за използване на чужди банкови карти в Разград. Тоа информират от пресцентъра на съда за нашата медия.

М. Н. и П. М. са с повдигнати обвинения за тежко умишлено престъпление против паричната и кредитната система. Разследването започнало след жалба на собственик, изгубил в Разград портфейл с лични документи и две банкови карти. При опит да ги блокира, се установило, че с тях вече са извършени 5 транзакции. Липсвали 147,57 лв. С помощта на видеозаписи от охранителни камери била разкрита самоличността на двете лица. Те са привлечени под отговорност за това, че в условията на продължавано престъпление в съучастие са осъществили 5 транзакции, като използвали чужди платежни инструменти, без съгласието на титуляра. Обвиняемите твърдят, че намерили картите, захвърлени на улицата. Двамата са многократно осъждани: П. – 19, а М. – 10 пъти.

Окръжният съд в Разград е уважил искането на прокуратурата за задържане под стража само на П., докато на М.е определил подписка.

Обосновавайки протеста по отношение на М. Н., представителят на  обвинението каза, че става дума за утвърден престъпен рефлекс – когато видели картите, двамата не се замислили за последствията от действията си. В кратък период от време направили покупки от 3 търговски обекта. Защитата на 38-годишния мъж твърди, че картите са намерени, а не присвоени, освен това сумата е малка.

Спрямо М. Н. съдът взе мярка „задържане под стража“. Доказателствата обосновават подозрението за съпричастността му. Освен това 10-те предишни осъждания водят до извод, че има реална опасност отново да наруши закона. Той няма постоянен адрес и често променя местоживеенето си, което пък означава, че има и риск да се укрие.

В същото време защитата на Пламен М. обжалва определения му от Разградския окръжен съд арест. Адвокатът смята, че съдебното минало не може да е достатъчно основание за най-тежката мярка за процесуална принуда. 40-годишният П. има постоянен адрес и семейство, за което се грижи. Според представителя на Апелативната прокуратура обаче користните престъпления за него са източник на средства.

И в този случай съдебният състав прецени, че съществува обосновано подозрение за авторството на деянието. 19-те осъждания говорят за реална опасност от извършване на престъпление, независимо от семейното положение на обвиняемия. Затова и Апелативният съд не намери основания да измени мярката му за неотклонение.

Определенията на Апелативния съд, с които обвиняемите за използване на чужди платежни инструменти П. М. и М. Н. са задържани под стража, не подлежат на обжалване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе