Варненският апелативен съд потвърди ареста на стрелеца от Лъвино, застрелял съсед пред дома си

Варненският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в Разград, с което под стража е бил задържан И. А. 38-годишният мъж е обвиняем за това, че е застрелял от упор свой съсед. Престъплението било извършено в исперихското село Лъвино на 5 срещу 6 февруари с пневматична пушка. Оръжието е законно притежавано и регистрирано.

Прокуратурата счита, че предвиденото наказание за това тежко деяние предполага наличие на реална опасност от извършване на престъпление и от укриване на обвиняемия. Освен това той е безработен, не е семеен, има съмнения за психичното му здраве, което предстои да бъде подложено на експертна оценка.

YouTube

Мъжът от Лъвино, разстрелял от упор съселянин, остава в ареста

Защитата на обвиняемия изтъкна, че инцидентът е станал в дворното място, в заградена част от дома на обвиняемия. Той произвел предупредителен изстрел във въздуха. След като пострадалият и придружаващият го вместо да се оттеглят, влезли навътре, Илхан възприел това като нападение. Преди време неизвестни лица проникнали в имота и му нанесли побой. Именно това го принудило да се снабди с оръжие и да постави охранителни камери.

Съставът на Апелативния съд сподели мотивите на първата инстанция и прецени, че за настоящия етап от разследването определената най-тежка мярка за неотклонение е законосъобразна. От събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за съпричастността на обвиняемия към деянието. Съдът приема, че Илхан А. не е осъждан и няма негативни данни за личността му. Но тъй като е привлечен за престъпление, наказуемо с лишаване от свобода за срок от над 10 години, законът извежда наличие на реална опасност от извършване на престъпление и укриване. От досега събраните материали по делото не може да се направи извод, че обвиняемият е действал при неизбежна отбрана.

Гръмнаха 48-годишен мъж в исперихското село Лъвино, стоял до оградата на дома на извършителя

С тези съображения, Варненският апелативен съд не намери основания да измени определения от Разградския окръжен съд арест спрямо обвиняемият за убийство И. А.

Определението на въззивния съд не подлежи на обжалване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе