МКБППМН-Кубрат : „Никой не заслужава да бъде подложен на унижение и подигравки“

МКБППМН-Кубрат в партньорство с езикова школа „Dreamland“ и с активното участие на емпатистите с послание по случай „Денят на розовата фланелка – световен ден за борба с тормоза в училище“. Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. Прието е на този ден участниците да носят розово, за да символизират своята позиция, подкрепа и съпричастност.

Началото е поставено през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. С всяка следваща година все повече ученици започват да го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г. От тогава темата, свързана с насилието и тормоза, намира място за обсъждане в беседи, разговори, презентации и др. Целта е да се провокира отрано у подрастващите чувствителност и съпричастност към насилието и не допускането му в ежедневието, защото никой не заслужава да бъде подложен на унижение.

YouTube

„Насилието, омразата, агресията нямат място в родното училище“, казаха единодушно емпатистите, взели отношение по темата. Презентация в подкрепа на превантивно-образователната програма на МКБППМН-Кубрат „Ценности и добродетели“ и денят на розовата фланелка подготвиха Берна Фаикова, Тюлин Зиярдинова, Симге Мертинова и Джерен Шурай – ученици от кубратското СУ „Христо Ботев“, които са сред активните доброволци на местната комисия.

„Бихме могли да намалим насилието в училище, ако просто погледнем на нещата под друг ъгъл – да не гледаме безучастно, а да помислим какво още можем да направим и как да променим нагласите, за да не се повтарят актове, свързани с насилие, защото Родното Училище е място за знания, за личностен растеж, приятелства и др.“ , обръщат внимание емпатистите и призовават към размисъл по темата всички свои връстници.

Събитието подкрепиха и най-малките възпитаници на езиковата школа „Dreamland“ с ръководител Румяна Тодорова, които изработиха огромно розово сърце с много любов, за да може любовта да стига и да докосва всяко друго сърце, което е призвано да обича и добрува.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе