Предлагат промяна в графика за пролетната ваканция на учениците

Предлагат нови дати за пролетната ваканция на учениците. Това коментират от Отрасловия съвет в системата на средното образование. Необходимостта от промяната е мотивирана със силната натовареност на учениците, породена от редуването на присъствено обучение и занятия в електронна среда. 

Според действащата в момента заповед на просветния министър пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас е между 3 и 11 април. За злеростниците почивката е с 5 дни по-кратка.

YouTube

Предложението сега е за две ваканции. Първата – между 18 и 21 март, когато приключва първият цикъл на ротация. Идеята е учениците да си починат няколко дни, преди да започне следващият период. Втората част от пролетната ваканция да бъде от 29 април до 9 май. Със съчетаването на почивните дни за Великден, 1 май и Гергьовден. По този начин ще се избегне редуването на учебни и неучебни дни, което разпокъсва занятията.

Отрасловият съвет изразява надежда повече да не се затварят учебни заведения, както и да бъдат положени всички усилия за нормалното провеждане на държавните зрелостни изпити и на националното външно оценяване в четвърти, шести и десети клас.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе