През март температурите ще достигнат до 27 градуса

Снимка: Данче Бозаджиева

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата. Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 7° и минус 2°, а най-високите – между 22° и 27°. Такава е прогнозата за времето за месец март на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Месечната сума на валежите ще бъде около нормата.

През първото десетдневие от месеца температурите ще бъдат около климатичната норма. Месецът ще започне със сравнително студено време, облачността ще е предимно значителна, на 1 март в североизточните райони и в планините ще превали слаб сняг. На 2 март ще е почти без валежи. През следващите дни ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат. Около средата на десетдневието облачността ще се увеличи, валежи ще има около 7 март и в края на десетдневието. Температурите ще останат близки до обичайните.

YouTube

През първата половина от второто десетдневие температурите ще бъдат около нормата. Времето ще бъде динамично, с условия за валежи, предимно от дъжд, но с краткотрайни понижения на температурите, в Северна България и планинските райони дъждът да преминава в сняг. През втората половина от десетдневието има по-голяма вероятност температурите да се повишат и да са над нормата, а динамиката на атмосферните процеси да се запази и често да има валежи от дъжд, в по-високите планински части – от сняг.

През третото десетдневие остава тенденцията за сравнително високи температури и чести превалявания. След средата на десетдневието има относително по-голяма вероятност и за дни, в които да преобладава слънчево време.

През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Март е месец характерен с големи аномалии и резки промени на времето.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе