Спряха плановия прием в болници в няколко града у нас

Плановият прием и оперативните дейности в болници бяха преустановени в редица градове в страната. Това се налага заради увеличаване на случаите на заразени с коронавирус в отделните области.

  • София

От понеделник – 8 март, се преустановява провеждането на планов прием и планова оперативна дейност във всички лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на София-град. Изключението е за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

YouTube

Забраняват се посещенията на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ на територията София-град, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадии. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София-град, се посочва още в заповедта.

  • Варна

От понеделник, 8 март, са забранени плановият прием и плановите операции в УМБАЛ „Св. Марина” във Варна, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.

Забраната е заради констатираното увеличаване на заболеваемостта от COVID-19 за областта /над 200 на 100 000 души/ и с оглед предприемане на своевременни мерки за ограничаване на разпространението на заболяването.

Разрешено е извършването само на спешни операции, неотложни онкологични операции и дейности, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ, допълват от болницата.

  • Бургас

Плановите операции и прием в лечебните заведения в област Бургас бяха спрени на 3 март. Мярката ще е в сила до 00:00 часа на 19 март. Това се налага заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в региона.

Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове в област Бургас, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ в област Бургас, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

  • Шумен

От събота спира плановият прием и плановата оперативна дейност в „МБАЛ-Шумен“ за седмица. Това реши Областният кризисен щаб в неприсъствено свое заседание.

Изключение се прави за дейностите, свързани с диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейности по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

  • Враца

Повишената заболеваемост от COVID-19 наложи въвеждането на допълнителни ограничителни мерки в област Враца. Задължително става носенето на предпазни маски на открито и на закрито, при струпване на хора по пазари или на публични мероприятия. Свижданията в общинските лечебни заведения се спират.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе