Бърза разкриваемост на престъпленията – приоритет за полиция и прокуратура през 2021 година

Бърза разкриваемост на регистрираните престъпления е приоритетът в работата на полиция и прокуратура през 2021 година в Разград. Акцентът бе обсъден на съвместна среща за отчета на дейността на ОДМВР-Разград през 2020 година. В присъствието на окръжния прокурор Тихомир Тодоров и ръководителя на Районна прокуратура Любомир Георгиев, директорът старши комисар Константин Костов очерта тенденциите в динамиката на криминогенната обстановка в региона.

В структурата на регистрираната криминална престъпност доминиращи за периода са общоопасните престъпления с относителен дял от 45,77%. Престъпленията против собствеността са 27,28% от общо регистрираните криминални престъпления. С висок относителен дял остават и престъпленията по транспорта – 20,48%. По линия на измамите данните сочат значително подобрение на оперативната обстановка, подчерта старши комисар Костов. Регистрираните престъпления са намалели с 68%, като техният брой е 10. През 2019 година по тази линия са регистрирани 31 измами. За анализирания период 5 измами са извършени по схемата „доставка на дърва за огрев“ или „предложение за ремонтни дейности“ и една е от вида на телефонните измами (през 2019 г. телефонните измами са били 19).

YouTube

Намаление с 23% има в броя на регистрираните престъпления, свързани с наркотични вещества – през 2020 г. са регистрирани 46, а през 2019 г. техният брой е бил 60. В резултат от проведените реализации през изминалата година са иззети 77,520 кг канабис, 10,36 кг марихуана, 352,4 грама амфетамин, 110 грама хероин, 110,8 грама кокаин и 320,47 грама дизайнерска дрога „чай“.

В присъствието на медиите директорът на ОДМВР подчерта важността на противодействието срещу битовата престъпност в дейността на полиция и прокуратура. През 2020 година са реализирани 14 специализирани полицейски операции в 40 населени места, координирани и ръководени от прокуратурата. При тях са разкрити 56 престъпления. В резултат на тези операции са образувани 22 досъдебни производства, от които 11 са бързи. Задържани са 23 лица, като трима от тях са били обявени за общодържавно издирване. Проверени са общо 3447 души и 2752 автомобила.

Окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров посочи основните приоритети в работата на прокуратура и полиция през 2021 г. Акцент е скъсяването на периода на разследване – от установяване на дадено престъпление до постановяване на присъда, или т. нар. „наказана престъпност“. По думите му „това ще доведе до повишаване ефективността на работа, нарастване на доверието сред обществеността и запазване на положителните тенденции в дейността на двете институции“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе