Как да гласуваме с хартиена бюлетина?

На таблото пред изборното помещение има образец за партиите, коалициите, независимите кандидати, както и с имената от кандидатските листи към тях.

Осигуряват безопасното гласуване на вота в неделя

Изборният ден започва в 7:00 ч. и завършва в 20:00 ч. Той може да продължи до 21:00 ч., ако пред изборното помещение има негласували избиратели. При влизане покажете личната си карта и я поставете на масата пред члена на избирателната комисия.

Къде българите зад граница могат да гласуват?

В случай че срокът на валидност на личната Ви карта е изтекъл в периода на извънредно положение след 13 март 2020 г., имате право да гласувате, като удостоверите самоличността си пред секционната избирателна комисия без да е необходимо удостоверение за издаване на лични документи.

Днес е ден за размисъл преди Парламентарни избори за 2021

След вписване на данните Ви в избирателния списък, член на СИК откъсва бюлетина от кочана, сгъва я по определен начин, поставя печат на гърба й и Ви я подава. В кабината гласувате със знак „Х“ или „V“  със син химикал в квадратчето, с номера на избраната от Вас партия, коалиция или независим кандидат. Ако желаете, отбележете преференция за кандидат в кръгчето. Сгънете бюлетината и излезте от кабината. Член на СИК ще постави втори печат на гърба й, ще откъсне малкия отрязък в ъгъла. Пуснете бюлетината в прозрачната урна, подпишете се в избирателния списък и вземете личната си карта.

Снимка: РИК

Гласоподавателите могат да проверят предварително дали фигурират в избирателните списъци и в коя секция трябва да гласуват. Това може да се види на интернет страницата на ГД „ГРАО“ в МРРБ, чрез обаждане на телефон 0800 1 47 26 (безплатен за цялата страна) или чрез изпращане на SMS с ЕГН на 18429 (0,25 лв. без ДДС).

Вижте как да гласуваме машинно

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе