Ваксинираните и излекуваните от COVID-19 у нас вече са над милион, предлагат учениците от 6 и 11 клас да се върнат в училище от 10 май

„Вече минаваме 1 милион на ваксинирани и излекувани българи от COVID-19“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно заседание с министри и подчерта, че за справяне с разпространението на новия вирус от началото на пандемията до днес държавата е осигурила над 1,150 млрд. лева, с които са подпомогнати всички медицински екипи на първа линия, осигурено е било заплащане от 10 лева за всяка една поставена имунизация срещу COVID-19, а до момента са разплатени 190 милиона лева за ваксини.

„85 милиона бяха отделени и за ремдесивир, за да може на всички пациенти, които имат нужда от него, да им се изпише“, добави Борисов. Премиерът изтъкна, че благодарение на умело прилаганите противоепидемични мерки, които водеха до намаляване на заболеваемостта, у нас много по-рано в сравнение с останалите държави бяха отменяни наложените ограничения.

YouTube

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов добави, че по времето на пандемията страната ни се е справила много успешно с овладяване на ситуацията, без да се налага да търси помощ от други държави. „Взехме навременни мерки, подготвихме цялата система навсякъде в страната, така че третата вълна на коронавируса почти не се усети у нас“, каза здравният министър.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че българските граждани са оценили усилията и правилните действия на правителството, предприети във връзка с пандемията. „Нашите опоненти горяха маски, не искаха да си правят тестове, отричаха вируса, торпилираха нашите мерки“, каза още Борисов  и отново изказа благодарност към всички лекари и здравни специалисти, които са на първа линия и работят денонощно в битката с COVID-19.

В хода на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера, че с осигурените близо 1,150 млрд. лева от началото на пандемията до днес в сектор здравеопазване се гарантира предвидимост на всички разходи, а работещите в системата могат да бъдат спокойни, че всяка една нужда ще бъде посрещната и осигурена с финансиране.

Ангелов информира премиера Борисов какви разходи са направени до момента за справяне с коронавируса. „858 милиона лева са разпределени както следва: близо 85 милиона лева са за осигуряване на ремдесивир, около 200 милиона са платени за ваксини, 5 милиона лева сме дали за еднократни помощи за туристически услуги за лицата, които осъществяват дейности в сферата на здравеопазването, а 395 милиона лева са подкрепа за всички, които работят на първа линия – лекари, медицински сестри, санитари“, изброи здравният министър. Ангелов добави, че 50,5 милиона лева е осигурената субсидия за лечебни заведения за болнична помощ, които в края на миналата година бяха пряко ангажирани в борбата с COVID-19, за лични предпазни средства са разплатени 75 милиона лева, а за болнична апаратура, която е необходима за лабораторна диагностика за COVID-19, за да може навсякъде в страната да се изследват пациентите със съмнение за коронавируса, са дадени 29 милиона лева.

„5 милиона лева са осигурени за плащане на всички медицински лица, които участват във ваксинационния процес като изплащаме по 10 лева за поставена ваксина, 22 милиона сме дали на „Булбио“ за инвестиционни проекти, свързани с производството на ваксини“, каза още здравният министър. Ангелов подчерта, че 237 милиона лева бяха осигурени по линия на НЗОК, с което всички лекари, медицински сестри и санитари в лечебните заведение получават съответно допълнително възнаграждение от 600 лева, 360 и 120 лева бруто.

Министърът на здравеопазването изтъкна, че ваксинационният процес у нас върви с изключително добър темп, като най-активни по този показател са областите Перник, Плевен, София град, които имат над 2500 ваксинирани лица на 100 000 души население. „Благодарение на Вашата упоритост в крайна сметка успяхме България да получи най-голям процент от извънредните доставки на ваксини, сравнени с абсолютно всички европейски страни. За второто тримесечие на годината ще получим 5,5 милиона ваксини, които са договорени“, обърна се министърът на здравеопазването към премиера Борисов.

„Това, че успяхме да осигурим над 5,5 милиона дози ваксини, не е само наше постижение. Още веднъж искам да благодаря на Европейската комисия и на големите държави членки в ЕС, които се лишиха от част от своите дози, за да могат българските граждани да бъдат ваксинирани“, категоричен бе Борисов.

„Отчитайки подобрената ситуация с пандемията и водени от желанието повече ученици да се обучават присъствено, предлагаме от 10 май още два класа да се върнат в училищата – 6 и 11 клас. От 17 май, когато трябваше да се върнат други три класа, да учат общо пет класа“, предложи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той добави, че от утре по график в класните стаи се връщат учениците от 5, 9 и 12 клас. „Смятаме, че на този етап това е разумното, това е оправданото. Благодарение на това, че приоритизирахме системата на образованието във ваксинационния план, имаме относително ниска заболеваемост сред педагогическия и непедагогическия персонал“, заяви още министър Вълчев.

„Нямаше никакви нарушения по време на спортните срещи, проведени вчера. Имаме разписани стриктни протоколи с БФС за това какви са противоепидемичните мерки и те се спазваха“, докладва министърът на младежта и спорта Красен Кралев. От вчера вече се допуска присъствието на публика на спортни състезания на открито, при заемане на 30% от местата, не повече от 1 000 души на сектор, при спазване на дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитни маски за лице. Министър Кралев призова феновете да продължат да спазват всички здравни протоколи по време на спортните мероприятия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе