От следващите избори ще гласуваме машинно, ще има и видеонаблюдение

Снимка: бТВ

По нови правила ще гласуваме на следващите избори. Депутатите от правната комисия одобриха на второ четене ревизията на Изборния кодекс, предложена от „Има такъв народ”. Ето какво се променя:

  • за първи път българите ще имат право да гласуват по пощата, но само в чужбина;
  • въвежда се 100% машинен вот както у нас, така и извън България. Условието обаче е за поне 300 подадени заявления в секциите в чужбина и в страната. Хартиената бюлетина остава. В малки населени места ще се гласува по традиционния начин, хартията ще се ползва и от всеки , който е подал заявление, че не може да гласува с машина;
  • въвежда се видеонаблюдение в изборния процес. ЦИК ще определя условията и реда по който да става. Техническото обезпечение ще бъде осигурено от Министерски съвет;
  • няма да има ограничение за броя избирателни секции в чужбина.

Депутатите обсъждаха въвеждане на мажоритарен вот, но текствете бяха отхвърлени преди минути, когато приключи заседанието на Комисията. Близо 5 часа депутатите спориха по промени в Изборния кодекс.

YouTube

ЦИК вече ще има 15 членове, предложени от парламентарно представените партии. Те ще бъдат назначавани от президента. Вносителите от „Има такъв народ“ искат смяната в ЦИК заради проблемите, които според тях е създала на вота на 4 април и защото съставът ѝ не отразява актуалното съотношение на политическите сили в новия парламент.

Мнозинството в правната комисия реши, че в 14-дневен срок от влизане в сила на промените президентът трябва да организира публична и прозрачна процедура за определяне на състава на ЦИК. Номинациите ще правят от парламентарно представените партии, а избраните ще се назначават с указ на държавния глава.

Окончателно всички тези промени трябва да бъдат гласувани и в Парламентарна зала, което ще стане тази седмица.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе