Кипър премахва изискването за излизане от дома със SMS и въвежда „коронапаспорти“

В Кипър отпадат някои от ограничителните мерки, сред които изискването за изпращане на SMS при излизане от дома в часовете между 5:00 ч. и 23:00 ч. За достъп до публични места се въвеждат и специални пропуски – „коронапаспорти“. Облекченията влизат в сила от днес, 10 май 2021 г.

„Коронапаспортите“ ще важат за гражданите, които са ваксинирани с поне една доза или са преболедували коронавирусна инфекция през последните шест месеца. С тях те  могат да посещават безпрепятствено заведения за обществено хранене, хотели, театри, кина, както и всички останали места, в които се събират големи групи хора. Притежанието на специалния пропуск не се изисква за посещението на пазари, малки магазини, плажове, фризьорски и козметични салони.

YouTube

Гражданите, които не са ваксинирани или не са преболедували коронавирусна инфекция, но представят отрицателен PCR или бърз тест за Ковид-19, ще получат временен пропуск, който ще е валиден до 72 часа от датата на теста и ще бъде подновяван след всеки пореден тест.

По информация на българското посолство в Кипър разпечатаният формуляр от платформата cyprusflightpass, който туристите и чуждите граждани попълват преди пристигането им в Кипър, ще служи за временен „коронапаспорт“.

Обръщаме внимание, че условията за влизане на български граждани в страната остават непроменени. При пътуване в Кипър българските граждани следва да си направят PCR тест за Ковид-19 в оторизирана лаборатория в рамките на 72 часа преди влизане в страната. До 24 часа преди планирания полет те следва да попълнят и изпратят на кипърските власти наличния в електронния портал  www.cyprusflightpass.gov.cy  формуляр, като приложат и копие от документа с негативен PCR тест. Пътуващите трябва да получат отговор от кипърските власти на посочения електронен адрес за кореспонденция с разрешение за влизане в Република Кипър.

При пристигане на летището в Кипър българските граждани следва да направят нов PCR тест за Ковид-19 за собствена сметка, като таксата за този тест е 30 евро на летище „Ларнака“ и 32 евро на летище „Пафос“. Децата под 12-годишна възраст са освободени от изискването за повторен тест. Резултатите от теста излизат до 3 часа и се изпращат гражданите със SMS. Ако резултатът от повторния тест е отрицателен, те не подлежат на карантина.

Подробности за условията за влизане в Кипър може да прочетете на следния линк: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Cyprus

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Никозия на тел. +357 22 67 27 40; +357 22 67 24 86, както и на дежурен телефон + 00 357 97 77 79 45

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе