Беседа за трафика на хора изнесоха съдия и прокурор в ОУ „Отец Паисий“ с. Дянково

Административният ръководител – председател на Районен съд-Разград съдия Нели Генчева и прокурор Десимира Недкова от Районна прокуратура –Разград представиха темата „Трафик на хора“ пред ученици от 5,6 и 7 клас на ОУ „Отец Паисий“ с. Дянково. Срещата е част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, по която двете институции работят съвместно.

YouTube

Прокурор Недкова обясни детайлно процеса на въвличане в порочната схема за трафик на хора посредством насилие, измама и принуда. Акцентира на факта, че често спрямо жертвите на това престъпление се упражнява физически и психически тормоз, че се нарушават основните им права, като право на свободен живот и право на избор, и е съвременна форма на робството. В голям процент от случаите, жертвите на тази престъпна дейност са подлагани на жесток физически и психически тормоз.

Съдия Нели Генчева призова учениците никога да не се доверяват на непознати, предлагащи им добре платена работа и висок стандарт на живот, особено в чужбина и то в държава, в която не владеят добре езика. Посъветва децата винаги да проверяват всяко примамливо предложение за работа, а при съмнение или нужда от помощ да подадат сигнал на тел.112. Тя призова младите хора да бъдат бдителни при срещи не само в реалния, но и във виртуалния свят – да не предоставят лековерно информация за себе си и свои снимки на непознати.

Съдията и прокурорът обясниха как се провеждат разпитите на пострадали от това престъпление първо в полицията, а след това и в съда, както и какви наказания грозят извършителите на това престъпно деяние.

Беседата е част от Образователната програма на ВСС и МОН и цели повишаване правната култура на подрастващите, запознаването им с правата и задълженията, които имат като граждани, как да не станат жертва на престъпление и как да защитават правата си.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе