ЦИК ще определи състава на РИК-Разград

Представителите на политическите партии, участвали в консултациите за състава на РИК – Разград за изборите за 46-то НС на 11.07.2021 г., не постигнаха споразумение, затова решението за състава на комисията ще вземе ЦИК. Консултациите бяха свикани и водени от областния управител Гюнай Хюсмен и се проведоха в заседателната зала на Областна администрация. В тях от страна на политическите сили взеха участие Валентин Василев /ГЕРБ-СДС/, Георги Стефанов /„Има такъв народ“/, Петя Стефанова /„БСП за България“/, Мехмед Салим /ДПС/,  Огнян Обрешков /„Демократична България“/, Симеон Изворов /“Изправи се! Мутри вън!“. Областна администрация бе представена още от заместник-областния управител Нурие Црънгалова и главния секретар Михаил Тодоров.

Валентин Василев предложи председател на РИК да е Хубан Соколов от ГЕРБ-СДС. Коалицията номинира за членове Ралица Костова – Цветанова, Павлина Кившанова и Айсел Хасанова. Петя Стефанова заяви, че „БСП за България“ иска същата позиция в комисията. За председател е предложена Силвия Великова. За член на РИК социалистите са се спрели на Любица Бочева. Мехмед Салим заяви, че и ДПС желаят председателят да е техен представител, но са склонни да направят компромис и да приемат  секретарското място. За секретар партията предлага Нергин Хамдиев. Предложение на движението за член е Юмгюл Ахмедова. Чрез Георги Стефанов и Симеон Изворов „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“ поискаха да имат заместник-председатели в РИК. Предложението на „Има такъв народ“ е Светлана Неделчева, а на  „Изправи се! Мутри вън!“ – Иван Радушев. Другите номинации от партията на Слави Трифонов за членове са Албена Тодорова – Йорданова и Димитър Бобуранов. Огнян Обрешков заяви, че „Демократична България“ е за един член в комисията и това е Ивелина Игнатова.

YouTube

Петя Стефанова от „БСП за България“ защити искането за председателското място с мотива, че на предишните избори за 45-то НС през април представителят на ГЕРБ не се е справил по най-добрия начин, особено в изборната нощ. Валентин Василев обяви, че не е съгласен с аргументите, както и да се коментират качествата на председателя. Огнян Обрешков заяви, че Демократична България не е съгласна РИК отново да бъде оглавена от ГЕРБ и че е по-добре да се заложи на ротационния принцип.

След като не бе постигнато споразумение за състава на комисията, областният управител Гюнай Хюсмен заяви, че ще изпрати протокола от консултациите и всички необходими документи в ЦИК и закри консултациите.

Числеността и състава на РИК са определени в чл. 61 от Изборния кодекс и в Решение № 5-НС/12.05.2021 г. на ЦИК. За райони с до 9 мандата, какъвто е 18-ти Разградски изборен район, числеността на РИК е с общ брой 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар.

Председателят, заместник-председателите и секретарят не може да бъдат от една и съща партия или коалиция.

 Съотношението между парламентарно представените партии и коалиции е следното:

  • Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове;
  • Партия „Има такъв народ“ – 3 членове;
  • Коалиция „БСП за България“ – 2 членове;
  • Партия „ДПС” – 2 членове;
  • Коалиция „Демократична България” – 1 член;
  • Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – 1 член.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе