Две постоянни комисии към Общинския съвет одобриха номинациите на наградите „Златен Пегас“ и „Никола Икономов“

Две постоянни комисии към Общинския съвет одобриха номинациите на наградите „Златен Пегас“ и „Никола Икономов“, които по традиция се връчват по случай 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Предстои двете докладни записки да бъдат гласувани на сесия на Общинския съвет на 21 май.

Предложението за носител на наградата „Златен Пегас“ е за поетесата Павлина Стаменова. С тази награда се удостояват творци и творчески колективи за творческите им постижения през годината. Наградата се присъжда за значим принос в развитието на българската национална култура в областта на литературата, визуалните изкуства, театъра, музиката, танцовото изкуство, публицистиката, журналистиката и архитектурата. Предложението да бъде връчена на Павлина Стаменова е на инициативен комитет с председател Димитър Петров. Павлина Стаменова е родена на 14 март 1955 год. в шуменското село Венец. През 1974г. е завършила Икономическия техникум „Д. Благоев“-Разград с профил „Икономика на селското стопанство“ и специалност „Икономист счетоводител“ в град Разград. Работила е като икономист, специалист нормировчик, себестойчик, завеждащ „Личен състав“, началник на отдели „ТРЗ и ПИ“, библиотекар, по програми СПОЗ, както и в Гърция. Член е на Съюза на българските писатели от 2003 г. Автор е на четири стихосбирки: „Докосване“, „Целуна ме звезда“, „Ранена тишина“ и антологията „Звезден кръстопът“. Книгите й са одобрени от комисия при Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и включени в международния книгообмен. Стихотворенията са включвани и в чуждестранни антологии и периодични издания. По тях са композирани естрадни песни от Тончо Русев, Хайгашод Агасян, Георги Холянов и др. Изпълняват се от Ваня Костова, Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Веселин Маринов и други. Наградата „Златен Пегас“ й се връчва „за нейната последна поетична книга „Дневник на сърцето“, която е издадена пред 2020 г., и се нарежда сред върховите постижения на поетичното изкуство в Разград, Лудогорието и България“.

YouTube

Комисията по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности гласува единодушно – с 6 гласа „за“ – в подкрепа на връчването на наградата „Златен Пегас“ на Павлина Стаменова.

Гласуването на другата награда се извърши и от двете комисии – по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности и по образование и наука, право да гласуват имаха и присъстващи представители на културни и образователни институции, както и на съответните общински отдели. Комисията по култура подкрепи с 6 гласа, по образование – с 8 номинацията на Тинка Маркова. Още четири гласа получи предложението на 36-членен инициативен комитет от представителите на други институции. Призът й се връчва „за дългогодишна педагогическа дейност и особен принос във възпитанието на десетки поколения млади хора в областта на духовността, изграждайки у тях любов към литературата и руската култура, като важна част от европейското духовно и културно наследство“. Тинка Маркова е родена на 30 юни 1930  год. в град Разград. Завършва начално училище „Цар Борис III“, след това гимназия „Йосиф I“. Висшето си образование завършва в СУ „Св. Климент Охридски“, гр. София, специалност „руска филология“. През годините на следването си участва активно в бригадирското движение –прокарването на прохода на Републиката –Хаинбоаз. Със съпруга си Иван Марков има син и дъщеря, както и четири внука и шест правнука. След дипломирането си Иван Марков е назначен за учител в гр. Русе. След една година се премества в гр. Разград в гимназия „Н. Й. Вапцаров“, където заедно с Тинка Маркова стават учители. С колежките си по руски език Тинка Маркова всяка година организира рецитали, конкурси, групи за руски песни, нейни ученици са участвали в олимпиади по руски език. С учениците си взема участие в мероприятия, като: „По стъпките на четата на Таньо войвода“, „По пътя на Ботевата чета“, поход „От връх Ком до нос Емине“ и др. За активната си роля в тези мероприятия е наградена с народен орден на труда златен медал „Ал. Константинов“ от Български Туристически Съюз. Има награди от Димитровски комунистически младежки съюз, а от федерацията на русистите в България –почетен знак. Най-голямо удовлетворение за нея са учениците й от випуск 1974г., класът й завършва с осем златни медалисти, а след това 27 висшисти –лекари, инженери, учители и др. Тинка Маркова продължава да работи в гимназията до пенсионирането си.

Наградата на името на Никола Икономов се връчва на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и на 1 ноември – Ден на народните будители. С нея се удостояват творци и дейци на културата и образованието, учители, научни работници, юристи с принос към утвърждаване на конституционализма, културни и научни институти, читалища, училища, издателства и други институции с принос към популяризиране на културния живот и културно-историческото наследство на Разградския край.

В подготовка на сесията на Общински съвет-Разград на 21 май, петък, от 13,30 ч. в залата на 11 етаж на Община Разград днес заседаваха още 5 комисии. В дневния ред на сесията са включени общо 12 докладни записки.

Заседанието ще се излъчва по телевизия „КИС 13“, както и онлайн на интернет страницата на Община Разград и телевизия „КИС 13“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе