Близо 30% от младите водачи признават, че пишат съобщения на телефона си, докато шофират

Близо 30% от младите водачи признават, че пишат и/или четат съобщения на мобилните си телефони, докато шофират. Тези данни са резултат от проучване сред близо 1200 шофьори на възраст до 26 г. Те бяха оповестени днес от д-р Милен Марков от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ по време на официалното откриване на финалния етап на състезанието „Най-добър млад шофьор на България“.

„Знаете, че по време на първия етап на кампанията всички желаещи да участват решават онлайн тест. Заедно с партньорите ни от СБА обсъдихме, че това е много добра възможност да тестваме няколко теми в една таргетирана група. Затова за втора поредна година включихме няколко въпроса под формата на анкета. В нея през 2021 г. се включиха близо 1200 човека“, обясни д-р Марков.

YouTube

Близо 85% от анкетираните млади водачи биха препоръчали да се шофира с придружител в първите седмици след взимане на шофьорска книжка, а близо 50% от участниците казват, че се чувстват готови да окажат първа помощ, ако станат свидетели на инцидент на пътя с пострадали, стана ясно от изнесените данни.

„Заедно с положителните наблюдения има и някои много притеснителни. Например ¼ от анкетираните казват, че имат приятели, които шофират под влиянието на алкохол или наркотични вещества. Тази цифра е плашещо голяма. Знаем, че младите хора са особено рискова група, когато говорим именно за употребата на упойващи вещества и се надявам при бъдещи издания на кампанията, заедно с останалите партньори и институции, да намерим формата за привличане на допълнително внимание и към този факт“, каза още д-р Марков.

Инициативата „Най-добър млад шофьор на България“ се провежда за четвърта поредна година. Кампанията е насочена към шофьори с малко стаж (до 5 години) и на възраст между 18 и 26 години. В рамките на инициативата участниците демонстрират своите теоретични познания чрез онлайн тест, а 20-те справили се най-добре с него участват във финалното състезание, в което показват и практическите си умения зад волана. Кампанията изпитва не само техния контрол върху автомобила, а и уменията им да реагират в екстремни ситуации, да мислят бързо, да помагат на пострадал при ПТП и да познават техническото устройство на автомобила.

В откриването на събитието днес участие взеха и председателят на СБА инж. Емил Панчев, д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК, началникът на сектор „Контрол на пътното движение и правоприлагане“ към отдел Пътна полиция Калоян Драганов и др.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе