Над 80 дейци на културата и образованието със специален поздрав за 24 май

С празнична акция „На ветераните с любов“ започна в Разград програмата за отбелязване на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Акцията е насочена към 82-ма носители на общински награди и почетни отличия за постижения в областта на културата, образованието и други сфери на обществения живот. През следващите няколко дни те ще получат подарък по случай 24 май, той включва томче поезия – книгата на номинираната за наградата „Златен Пегас“ разградска поетеса Павлина Стаменова „Дневникът на сърцето“ с автограф на авторката и картичка от Кмета Денчо Бояджиев с поздрав за празника, както и програма на събитията, организирани от Община Разград по случай 24 май. Подаръците се раздават от служители в отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности“ в Община Разград, в акцията се включи като доброволец и адвокат Силвия Великова.

YouTube

Част от програмата за 24 май е Празничен хоров концерт под знака на 165 години читалищно дело в България, в него ще участват хор „Железни струни“ при НЧ „Развитие 1869“ Разград с диригент Красен Иванов и хор „Славянско единство“ при НЧ „Напредък 1869“ – гр. Горна Оряховица с диригент Донка Копринкова. Концертът е в 18,00 ч. на 22 май, събота, в театралната зала на НЧ“Развитие 1869“(Стария театър).

Празничният 24 май започва с ритуал за поднасяне на цветя и венци пред Паметника на учениците на Кирил и Методий на площад „Възраждане“ в 9,30 ч. В 10,00 ч. от площад „Възраждане“ към площад „Ларго“ ще премине празнично шествие, в което ще участват официалните лица и представителни групи от училищата в града. В 10,30 ч. на площад „Ларго“ ще бъде извършен ритуалът по издигане на националния флаг. След това ще бъдат връчени наградите на името на Никола Икономов и Златен Пегас, които ще бъдат гласувани на сесията на Общинския съвет на 21 май. Номинирани за двете награди са дългогодишната учителка по руски език Тинка Маркова и поетесата Павлина Стаменова. Призове ще получат и тазгодишните носители на наградата „Отличник на випуска“, „Студент на годината“, „Учител на годината“ и „Директор на годината“.

Празничната програма ще завърши с концерт на Капански ансамбъл-Разград.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе