Фатме Шабан с бронзов медал в дебют при жените

На проведеното Държавно лично-отборно първенство в Ловеч за мъже и жени учасваха над 350 състезатели от над 40 клуба за жени, свободна и класическа борба.

YouTube

17-годишната състезателка на СК по борба „Лютфи Ахмедов“, ученичка на Спортно училище Разград, с личен треньор Дениз Хамид, участва с декларация поради ненавършени 18 -години в най-многолюдната и една от най-конкурентните категории – до 53 килограма. В категория участваха 3 шампионки на България при жените. В първата си среща Фатме надви убедително шампионка от по-горната категория от Средец. В следващата среща успешно се справи и със няколкократна шампионка на България в различни възрасти от Хасково, надвивайки с туш, а на полуфинала в крайно успорвана среща с резултат 6:4 отстъпи на настоящата шампионка от Челопеч. В срещата за бронза нямаше проблем срещу състезателката на домакините от Ловеч и се окичи със бронзов медал.

Историческо за местния клуб по борба е, че 17-годишната Фатме Шабан носи първи медал от Държавен шампионат за жени. Фатме Шабан продължава да печели доверие и на националния треньор по борба за жени Петър Касабов, който спечели 4 от 6-те квоти за Олимпийските игри в Токио и продължава да я включва в подготовката си за олимпийските дами, където е и световна ни шампионка Тайбе Юсеин. След приключване на шампионата Фатме замина на лагер в гр. Сливен с националния отбор за девойки до 20 години за предстоящо Европейско първенство.

При свободяците състезателите, водени от Нермидин Якуб, състезателят  Хюсеин Динчер до  61 кг се класира на 5-то място , същото класиране направи и Хюсеин Бекир при 65-килограмовите, а след много успорвана среща на крачка от бронзовия медал остана Ерджан Неджибов в категория до 61 кг и се класира на 4-то място.

Изявите на клуба по борба и Спортното училище продължават и в дуги насоки. Само преди седмица се проведе Европейско първенство по борба за момчета и момичета до 15 години във всички стилове в град София. В продължение на една седмица взеха участие над 500 участници от 25 държави и един от съдиите беше Дениз Хамид, който се яви на контрола за международен съдия.

В последното неофициално събиране на ръководството на клуба по борба и съвместната работа със Спортното  училище с директор Иван Илиев, се отчете, че освен състезателите и треньорите , които са  преподаватели в Спортното училище в Разград, показват високо развитие.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе