Служебният кабинет работи по подготовката на мерки за посрещане на новата вълна на коронавируса през есента

Правителството работи по подготовката на комплекс от мерки, с които да бъде посрещната очакваната нова вълна от коронавируса през есента. Целта е максимална предвидимост, информационна осигуреност и готовност тя да бъде преодоляна с минимални последствия за бизнеса. Това уверение получиха представители на водещи организации от туристическия сектор на работна среща, организирана от Министерството на туризма, съвместно с представители на кабинета.

Разяснения по предприетите и бъдещите мерки и финансови инструменти за подпомагане на работещите в туристическия сектор дадоха разяснения министърът на туризма, вицепремиерът по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика, министърът на икономиката и заместник-министърът на финансите.

YouTube

Министър Стела Балтова обобщи направеното до момента по администрираните от Министерството на туризма целевите държавни помощи за туроператорите, като изтъкна, че програмата беше разширена по обхват и за нови кандидати, програмата „Отново заедно“, насочена към всички части от туристическия бизнес, както и редица други инициативи. Очакват се и нови облекчения.

Вицепремиерът Гълъб Донев увери, че кабинетът прави всичко възможно, за да се намерят още средства в помощ на туристическия бизнес, който е сред най-засегнатите и отчете, че в ситуация на затворена икономика България върви към плавно и постепенно възстановяване. Беше обсъдена възможността мярката за запазване на заетостта, известна като 60/40, да бъде удължена до септември и критерият за оценка на допустимост на кандидатите да бъде променен. Той съобщи, че очаква над 80 хиляди заети да бъдат подкрепени по тази мярка.

С министър Кирил Петков бяха обсъдени възможностите и условията за банкови кредити, както и най-новите мерки за подкрепа на бизнеса.

Беше дискутиран въпросът за повишаване на интереса към имунизационния процес и темповете на ваксиниране чрез поставянето на стикери „100% ваксинирани“ или чрез стимули – като се поемат част от разходите за ваканции у нас или посещение в ресторант на българите. Заместник-министърът на финансите Виолета Лорер обеща конкретни действия в най-кратки срокове по темата за включване на ваучерите за почивка към Наредба номер 7.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе