Секретарят на МКБППМН-Кубрат гост на варненско училище

Какво налага превенцията да е част от съвременното училище, защо има такава необходимост, какво се цели с нея – бяха  само малка част от водещите въпроси, чиито отговори потърсиха педагозите от ОУ „Патриарх Евтимий“ на 24-25 юни 2021 по време на вътрешно-методическо обучение.

YouTube

В оформилата се позитивна педагогическа среща в актовата зала на училището, секретарят на МКБППМН-Кубрат д-р Надие Карагьозова провокира аудиторията към дискусия на тема „Училище без страх“. Педагози от двете степени на образование – начален и среден, взеха активно участие, като споделяха примери от ежедневната практика за случаи на насилие и конфликти между деца, между учители и родители и какви форми за противодействие на агресия прилагат и защо в началото на лятната ваканция, тази тема подсеща, че превенцията с агресията трябва да бъде постоянна грижа на всички субекти по противодействие на агресията.

Самостоятелната работа по групи приключи с изложба от примери за постер-плакати с различни творчески и педагогически  решения за създаване на позитивна образователна среда в класната стая и създаване на „дървото на благодарността“, на което в началото на учебната година деца ще закичат бележки с благодарност. В края на  срещата всички педагози бяха единодушни, че изкуството във всичките й проявления предизвиква положителни изживявания и чувства у всеки и за това нейното място, както в училище, така и в  извънкласната  дейност  трябва да има специално място, защото изкуството помага и формира положителна нагласа към света около нас, а човек с позитивна нагласа не е склонен към агресия и насилие.

Училищната библиотека на школото получи като подарък превантивно-образователния комплект на местната комисия – „Знанието е превенция“, „Малки стъпки-големи ползи“ и „Усмивко и Сърдитко – знакови стимули за позитивно поведение“ (б.р. методически помага, чийто автор е д-р Н. Карагьозова).

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе