Почти милион са генерираните COVID сертификати за месец

Общият брой на генерираните европейски зелени сертификати в България е близо милион. Документите за завършен ваксинационен цикъл са 966 517, почти 16 000 са сертификатите за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат. Системата за генериране на европейски сертификат, която беше изградена от „Информационно обслужване“, влезе в експлоатация на 1 юни 2021 г., което е 30 дни преди европейският регламент за издаване на сертификати да стане задължителен за всички държави от ЕС. Страната ни беше сред първите 7 държави в ЕС, които започнаха издаването на европейски сертификати за ваксинация срещу COVID-19, което позволи на българските граждани да пътуват свободно в държавите, които интегрираха системите си по-рано от крайния срок.

Общо 253 413 са вече изтеглените COVID сертификати без електронен подпис на ваксинирани и преболедували коронавирусната инфекция лица. В действителност хората, които разполагат с документ в България, са много повече, тъй като голяма част от тях ги получават от личните си лекари или ваксинационни центрове на хартия. Потребителите могат да изтеглят и електронен вариант на сертификата от https://his.bg, чрез електронен подпис и да го съхраняват в мобилните си устройства . Така няма да се налага да го разпечатват или копират за всяко пътуване, което значително ще улесни пътуващите при преминаване през границите.

YouTube

От тази сутрин системата за издаване на европейски зелен COVID сертификат, която е част от НЗИС, има възможност да генерира документи за негативен резултат от изследване за коронавирус. Валидността на сертификата за негативен PCR тест е 72 часа, а за антигенен – 48 часа от излизането на резултатите. Документът може да бъде издаден от всяка лаборатория, която е провела изследването и е въвела необходимите данни в Националната здравно-информационна система (НЗИС). Част от лабораториите, които са свързали системите си с НЗИС, вече успешно издават сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус.

Сертификатът вече е достъпен и на сайта https://www.his.bg, и може да бъде изтеглен чрез въвеждане на ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер, който трябва да се изисква от лабораторията, провела изследването.

В момента тече 6-седмичен гратисен период за държавите от ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕЕА), които до този момент не са успели да интегрират системите си с тази на Европейската комисия и все още не могат да издават COVID сертификати. Това са Швеция, Нидерландия, Ирландия, Малта, Унгария, Румъния и Швейцария. За сравнение „Информационно обслужване“ завърши процеса още в средата на месец май.

От днес работи и мобилното приложение, което оторизираните власти използват проверка на европейските цифрови сертификати. Софтуерът, който бе разработен от „Информационно обслужване“ е инсталиран на всички устройства, които ще бъдат използвани в граничния здравен контрол.

Резервационната система за ваксинация срещу COVID-19 отчита над 200 000 резервации за час и ден за ваксина, като над 190 000 от тях са вече изпълнени, което е почти 1/4 от всички ваксинирани.  От 1 март 2021 г. до сега сайтът на НЗИС http://www.his.bg отчита над 6.5 млн. посещения, като регистрациите са над 820 000.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе