Фолклорни състави от 6 държави и 70 занаятчии в Разград за Панаира на киселото мляко

Фолклорни състави от 6 държави ще участват във вечерните концерти от Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти, който Община Разград организира за 19-ти път. Любимото за разградчани и гостите на града събитие ще се проведе през следващата седмица – от 22 до 24 юли, ще бъде пъстро и разнообразно, с интересни изяви за всеки вкус.

В централната част на града – около Общинския културен център и джамията „Ибрахим паша“ – ще бъдат подредени шатри от изложение, на които своя продукция ще предлагат производители на млечни продукти и 70 занаятчии, всички – с майсторски свидетелства. Сред занаятите, които ще се представят, са: грънчарство, дърворезба, кожухарство, везбарство, бижутерия, металопластика, ковано желязо, иконопис, коренопластика, терзийство, плетиво, свещолеене, ебру, пирография, плъстене и други. Майсторите са от различни краища на страната: Троян, Ловеч, София, Балчик, Казанлък, Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Етрополе, Кубрат, Варна, Плевен, Монтана, Русе, Сливен, Бургас, Трявна, Дулово, Силистра, Добрич, Севлиево и Разград.

YouTube

Припомняме, че заради световната пандемия с COVID-19 Панаирът на киселото мляко не се проведе през 2020 г., епидемичната ситуация се отрази в по-малка степен и на подготовката на тазгодишното издание, най-вече по отношение на броя на съставите, които ще участват. Заради въведените различни ограничения в различните държави, на сцената на площад „Момина чешма“ ще видим състави само от Балканския полуостров, а не от няколко континента, както предишни години. И в трите вечери своето изкуство пред разградската публика ще представят състави от: Турция, Сърбия, Хърватска и Румъния, а само последната вечер ще видим изпълнения на формация от Северна Македония. Във всяка от вечерите ще има и български състави: на 22 юли – ДТА“Лудогорче“ и Капански ансамбъл-Разград, на 23 юли – ДТС“Капанче“ при НЧ“Напредък 1901“-Разград и ПФА“Странджа“-Бургас, а на 24 юли – ДТШ“Хорце“, ТА“Булгарика“ и Градски мажоретен състав, и трите към ЦПЛР Център за работа с деца-Разград.

Откриването на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти е от 17,30 ч. на 22 юли, четвъртък, на площад „Независимост“. В 18,30 ч. започва конкурсът „Кралица на Панаира на киселото мляко“, той ще се проведе на същия площад пред Туристическия информационен център, в него ще участват представителки на танцовите състави, включени във вечерните концерти. В 19,30 ч. започва дефилето на художествените колективи, водено от новоизбраната Кралица и нейните подгласнички. Те ще участват в ритуала „Добре дошли, приятели“ преди вечерния концерт на площад „Момина чешма“ от 20,30 ч.

Във втория ден от Панаира – 23 юли – в Етнографския музей в квартал „Вароша“ ще има занимания за децата под надслов „Игрите на баба и дядо“. Те ще са в два периода, за различни групи деца – 9,30-10,30 и 11,00-12,00 ч. Привечер от 17,30 ч. на площад „Независимост“ е забавното състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор“, в което участват отбори от фолклорните състави. В 19,30 ч. започва дефилето на танцовите формации, а от 20,30 ч. – вечерния концерт.

В 9,30 ч. в събота, 24 юли в градинката през Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ е началото на детския пленер на тема „Панаир на киселото мляко“. Малките художници трябва да се запишат предварително до 22 юли в ЦРД или на тел. 0889358192 . В 11,00 ч. отново има занимания за малките участници в Панаира, те могат да се включат в обучения „Първи стъпки в занаята“ в Етнографския музей. Към любителите на народните танци и желаещите да ги научат е насочено следващото събитие – от 18,00 ч. на площад „Независимост“ е откритата сцена „Танцувай с нас“, на която ще има демонстрации на клубовете по народни танци и възможност за жителите и гостите на Разград да научат български народни танци. В 20,00 ч. започва дефилето на художествените колективи, а третият вечерен концерт е с начален час 20,45 ч. той ще завърши с огнено шоу и фойерверки.

Очаква се официални гости на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти да са делегации от два от градовете-побратими на Разград – Кълъраш, Румъния и Сомбатхей, Унгария.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе