Откриха 19-тото издание на Панаира на киселото мляко

Заместник-кметът на Община Разград и изпълняващ функциите на Кмет на Община Разград Добрин Добрев откри 19-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти. Както традицията повелява, за да върви на събитието по мляко, заместник-кметът Добрин Добрев плисна менче с прясно мляко на площад „Независимост”. Преди това той заяви, че въпреки трудните времена на световна пандемия, в които Панаирът се организира, ръководството на Община Разград е решило арт събитието да се проведе, тъй като жителите и гостите на града очакват и заслужават да станат частица от перлата в културния календар на Община Разград. Г-н Добрев си пожела през следващата година, на 20-тото издание на Панаира, участниците в събитието да не са само от Балканския полуостров, както е сега, а от всички континенти, както бе предишни години.

Сред официалните лица на откриването на Панаира бе водачът на делегацията от румънския град-побратим на Разград Кълъраш – кметът на града Мариус Григоре Дулче. В приветствието си към участниците в Панаира той благодари за възможността да стане част от традицията, поздрави организаторите на събитието и пожела на разградчани да се гордеят с това, което имат.

Сред официалните лица бяха и заместник областният управител Драгомир Златев, който връчи на организаторите поздравителен адрес от Областния управител Иван Борисов, председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметовете Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Руска Вътева. Поздравителен адрес имаше и от председателя на ЦИОФФ-България Емил Павлов.

Част от официалната церемония бе изпълнение на Капански ансамбъл-Разград, тя завърши с право хоро на площада.

Той се препълни за второто събитие от Панаира – избора на Кралица на панаира. 10 красиви танцьорки от съставите, които участват във вечерните концерти на културното събитие участваха в конкурса за красота. Оценяваше ги жури с председател главния архитект на Община Разград Илин Солаков и членове – балканския и национален шампион и рекордьор по колоездене на писта, треньор и състезател в СКК”Спринт”-Разград Мирослав Минчев и директора на Капански ансамбъл-Разград Светослав Стойчев. Десетте красавици дефилираха с костюмите, с които танцуват, представиха танц от фолклора на своята нация, а накрая показаха и умения в усвояване на нов за повечето от тях танц – българска ръченица. Журито определи за Кралица на Панаира 18-годишната Аня Митрович от сръбската столица Белград. Тя е ученичка, специалност „Икономика”, за пръв път е в България, но вече е опитала кисело мляко и й харесва. Освен да танцува тазгодишната Кралица на Панаира на киселото мляко обича и да слуша рок музика, любимата й група е сръбската „Crvena Jabuka”. Короната й постави заместник-кмета Добрин Добрев, сувенирът е изработен от художничката Таня Стоянова, нейно дело са и колиетата, с които се накичиха и подгласничките на победителката.

Първа подгласничка на победителката е румънката от Яш Роата Уана, а втора подгласничка – Теодора Цонева от ТА”Булгарика” при ЦПЛР ЦРД-Разград.

Трите момичета непосредствено след Градския мажоретен състави и Градския духов оркестър към ЦПЛР ЦРД-Разград поведоха по централните улици на Разград дефилето на танцовите състави, участващи във вечерния концерт на площад „Момина чешма”.

От сцената Кралицата и нейните подгласнички поздравиха разградската публика, напълнила площада, на български език. Приветствие към присъстващите отправи и заместник-кметът Добрин Добрев, който пожела цветни емоции и добро настроение на зрителите, да се насладят на творческите умения на изпълнителите от вечерните концерти, както и на творенията на майсторите, които участват в изложението в централната част на града.

Вечерният концерт бе открит от малките танцьори от ДТА”Лудогорче”-Разград. На сцената излязоха и: Професионалният артистичен ансамбъл „Константин Арвинте“ от румънския град Яш; Ансамбълът за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ от Белград, Сърбия; ансамбъл „Пефем“ от квартал Пендик, град Истанбул, Република Турция, а финала на първата вечер със свои изпълнения постави Капански ансамбъл-Разград.

Със занимания за децата започва вторият ден от 19-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти – 23 юли. „Игрите на баба и дядо“ в Етнографския музей ще бъдат представени от обучителя Снежана Желязкова. Децата ще бъдат разделени на две групи, първата ще се обучава между 9,30 и 10,30 ч. и между 11,00 и 12,00 ч.
Игрови елемент има и в следващото събитие от програмата на Панаира. В 17,30 ч. на площад „Независимост“ стартира забавната щафета „Да правим таратор, а не терор“. В нея участват четиричленни отбори от танцовите състави, включени във вечерните концерти. В първия етап от състезанието, тичешком, всеки от участниците извършва доставка на продуктите за традиционната българска студена супа – един дои мляко т бутафорна крава, втори пренася кисело мляко, трети се връща в кухнята на открито с копър, чесън, сол и олио, четвърти – с минерална вода и кубчета лед, след това всички заедно приготвят таратор, а жури оценява качеството на готовия продукт.

В 19,30 ч. от площад „Независимост“ към площад „Момина чешма“ започва дефилето на художествените колективи, които участват във вечерния концерт. Дефилето ще водят Кралицата на Панаира на киселото мляко и нейните подгласнички, след тях ще дефилират: Градски мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД-Разград; Младежки духов оркестър при ЦПЛР ЦРД-Разград; ДТС“Капанче“ към НЧ“Напредък1901“-Разград; Професионалният артистичен ансамбъл „Константин Арвинте“ от румънския град Яш; Ансамбълът за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ от Белград, Сърбия; ансамбъл „Пефем“ от квартал Пендик, град Истанбул, Република Турция; Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“-Бургас. Вечерният концерт започва в 20,30 ч.

През целия ден, както и днес и в събота, може да се посети изложението на 70 майстори на художествени занаяти от цялата страна. Шатри имат и фирми-производители на мляко и млечни продукти, както и производители на мляко и типични капански ястия от населени места в община Разград: от Ансамбъла за изворен фолклор „Капанска китка“ при НЧ“Пробуда 1883“-Гецово, НЧ“Съгласие 1871“-Осенец, НЧ“Просвета 1895“-Топчии, НЧ“Самообразование 1894“-Побит камък, НЧ“Пробуда 1919“-Раковски и от Дряновец.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе