С право хоро, на което се хванаха представители на 6 балкански държави, и с пищна заря завърши Панаирът на киселото мляко

Пищна заря озари небето над Разград, докато представители на 6 балкански държави се бяха хванали на право хоро на финала на 19-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти в Разград.

В третия ден на традиционното за Разград събитие пристигнаха още два чуждестранни състави за участие във вечерния концерт.

YouTube

Представителите на Албански национален ансамбъл на традиционни танци и песни в Република Северна Македония се срещнаха със заместник-кмета и изпълняващ функциите Кмет на Община Разград Добрин Добрев, който им представи Разград, разказа за историята на гецовското кисело мляко и за традициите на Панаира. Гостите споделиха част от своите традиции, елементи от традиционно облекло за тяхната общност бе и подаръкът, който ръководителят на състава Амир Мамути направи на г-н Добрев. Всеки от танцьорите и музикантите получи по гърненце с кисело мляко и рекламни материали. Кисело мляко получиха и пристигналите по-късно участници във Фолклорен ансамбъл „Тена” от хърватския град Джаково.

Част от вечерната програма в последния ден от Панаира бе откритата сцена „Танцувай с нас”. В продължение на близо два часа разградските клубове по танци представяха демонстрации на български народни хора. Пред Общинския културен център се събраха много зрители, голяма част от тях станаха и участници в откритата сцена, тъй като всеки от клубовете бе подготвил и обучение за по едно хоро. В откритата сцена, водена от Румен Иванов, участваха: Танцово студио „Калина Рада” с хореографи Жулиета Иванова и Румен Иванов, Клуб по танци „Капанци” с ръководител Павлин Занев, Клуб за български народни хора при НЧ”Напредък 1901” с ръководител Илонка Занкова, Клуб по танци „Капанска магия” с ръководители Неделчо Райчев и Милен Станчев и Танцов клуб „Абритус” с ръководители Кънчо Върбанов, Емилия Русева и Кремена Иванова. Откритата сцена се проведе със специалното участие на Ансамбъл за изворен фолклор „Капанска китка”към НЧ”Просвета 1883” с художествен ръководител Веселина Русева, Ансамбъл за автентичен фолклор „Капанци” към НЧ”Просвета 1883”-Гецово с художествен ръководител Веселина Димова, които представиха свои възстановки на капански обичаи и традиции. Много аплодисменти събраха и децата от третия състав със специално участие: Гайдарски състав при НЧ”Напредък 1901” с ръководител Пламен Панев.

Всички състави, участвали в откритата сцена, се включиха и в дефилето по централните улици на Разград от площад „Независимост” до площад „Момина чешма”.

Както и предишните вечери, и на третата концертът на площад „Момина чешма” бе открит от детски състав от Разград. Уменията си тази вечер показаха децата от ДТШ”Хорце” и ТА”Булгарика”, и двете формации за различни възрастови групи са към ЦПЛР ЦРД-Разград и се ръководят от Румен Иванов и Жулиета Иванова.

В концертната програма участваха и вече познатите от предишните две вечери: Професионален артистичен ансамбъл „Константин Арвинте“ от румънския град Яш; Ансамбъл за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ от Белград, Сърбия; Ансамбъл „Пефем“ от квартал Пендик, град Истанбул, Република Турция, както и Фолклорен ансамбъл „Тена” от хърватския град Джаково и Албански национален ансамбъл на традиционни танци и песни в Република Северна Македония. С изненада за домакините завърши последният излязъл на сцената чуждестранен състав – хърватският ансамбъл изпълни на чист български език „Хубава си, моя горо”, с което силно впечатли разградската публика.

Последният танц на сцената обаче бе на разградска формация. Момичетата от Градски мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД с ръководител Емилия Борисова танцуваха със светлинни пойове на сцената и с огнени – на площада.

Заместник-кметът Добрин Добрев връчи дипломи на всички състави, участвали в трите дни във вечерните концерти и в откритата сцена, след което закри панаира с благодарности – към всички талантливи танцьори, музиканти и певци, които бяха част от вечерните концерти, към занаятчиите, които предпочетоха Разград, за да представят направеното от техните златни ръце. Г-н Добрев отправи благодарност и към публиката, напълнила площад „Момина чешма”, за това, че оценяваше по достойнство с аплодисменти изпълненията на гостуващите и домакинските състави. Благодарност получиха и служителите в Община Разград, ангажирани с дейностите по организирането и провеждането на Панаира, както и доброволците. Всички заедно направихме така, че Разград се превърна в столица на мултикултурното наследство на Балканите – заяви още заместник-кметът.

Последни ”довиждане” на Фестивала казаха трите най-красиви момичета на събитието – Кралицата на Панаира Аня Митрович и нейните подгласнички Роата Уана и Теодора Цонева.

След което всички участници и голяма част от публиката се хванаха на голямо хоро на сцената и още по-голямо на площада, едно до друго бяха и шестте знамена на балканските държави.

Още докато се вихреше хорото, започна пищната заря над Разград, с която по традиция завършва Панаира на киселото мляко.

 

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе