Областният управител гостува на живото човешко съкровище Николинка Ангелова

Областният управител Иван Борисов гостува на Николинка Ангелова, вписана в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на нашата страна „Живи човешки съкровища – България”.

„Благодаря Ви за всеотдайността и възрожденския ентусиазъм, с които успявате да съхраните и предадете на младото поколение капанските традиции. Вписването в „Живи човешки съкровища – България” е заслужено признание за положените усилия, таланта и родолюбието Ви“, заяви Борисов. Той поднесе на Николинка Ангелова поздравителен адрес, а заместник-областния управител Найден Късов – красиво живо цвете. На майсторката – везбарка гостува и другият заместник-областен управител Драгомир Златев.

YouTube

Николинка Ангелова показа своеобразния музей на капанските традиции, подреден в дома й. „Първите експонати тук бяха от раклите на родителите ни. Тяхната красота и съвършенство ме запалиха по идеята да разгадая тайните на капанската шевица и да предам наученото но по-младите“, разказа жената. Оказа се, че всеки експонат има своята история, а всички заедно разказват за годините, посветени на хобито, осмислящо живота й – бродерия, везба и тъкане. Николинка Ангелова разкри пред гостите нтересни факти от бита и традициите на капанците. Като например за белите калпаци на мъжете, каквито имат право да носят само ергените. Обясни и тънкостите във везането на най-оригиналните и сложни капански шевици. Поясни, че винаги и на всеки, който прояви интерес, е готова да покаже тайните на своето майсторство. 

След видяното и чутото областният управител Иван Борисов заяви: „Колкото и голямо да е признанието с вписването в листата „Живи човешки съкровища – България“, то е крайно недостатъчно, за да бъде оценено събраното тук и направеното от Вас през годините“. 

По стара капанска традиция Николинка Ангелова почерпи гостите си с домашно кисело мляко и традиционната капанска баница.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе