Полицията в Разград: Не се доверявайте на телефонни обаждания от непознати

Извършителите на телефонни измами отново се активизираха в Разградска област. След като година и половина на територията на ОДМВР-Разград нямаше регистриран случай, в последните четири дни са извършени три такива измами. На 24 юли 75-годишна жена занесе до паркинг в румънския град Гюргево 15 000 лв и 30 грама златни накити. На 26 юли 72-годишна жена нае такси и тръгна за Русе с 3500 евро. Измамата остана недовършена по независещи от жертвата обстоятелства. На 27 юли 75-годишен мъж от Разград остави до бензиностанция в Гюргево 12 750 лв.

Телефонните измамници действат по нова схема. Първоначално жертвата получава обаждане на стационарен телефон от непознат, който отправя заплахи към близки роднини, че ще бъдат отвлечени и малтретирани. Това можело да се спре срещу определена сума пари. Следва обаждане от „полицай“, който обяснява, че близките на човека са включени в списък за отвличане. На жертвата се обяснява, че полицията работи по залавяне на извършителите на престъпленията и органите на реда имат достъп до информация от финансови институции. Така потърпевшият сам признава с каква сума разполага и дава мобилния си номер. Възползвайки се от страха на хората за децата им или други близки роднини, измамниците принуждават жертвите си да пътуват до Румъния и да предадат парите.

YouTube

За пореден път напомняме на гражданите да не се доверяват при получаване на телефонно обаждане, при което се искат пари, без значение от кого и по какъв повод! Помислете и намерете начин да се свържете с цитираните от измамника ваши роднини и близки!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе