Иван Стоянов преди първия брейк турнир в Разград: Искаме да насърчим младите да танцуват

На 31 юли в град Разград ще се проведе Национален брейк турнир „FUNK BUSTERS“ към Българска Брейк Федерация (ББФ). Дни преди състезанието, специално за нашата медия, инструкторът от спортен клуб “Shadows” – Разград Иван Стоянов разкри повече информация за събитието.

Представете се с няколко думи пред нашата аудитория.

– Казвам се Иван Стоянов и съм дългогодишен хореограф и ръководител на ТФ “Феникс” към Центъра за работа с деца – град Разград. Към момента се занимавам с хореографията на “Феникс” и съм инструктор в спортен брейкинг клуб “Shadows” – град Разград. Основахме клуба през 2019г., но поради пандемията, състезанията за нас започват едва сега. Като инструктор се занимавам със съвременни танцови техники и хип-хоп от 2003 г., а последните 7-8 години – и с брейк танци.

YouTube

Както сам споменахте, от дълги години се занимавате със съвременни танци и хип-хоп, отскоро вече има и официална брейк федерация. Какви са Вашите очаквания?

– Очакваме от българската брейк федерация да продължи активната си дейност. Към момента са регистрирани 12 клуба, а до края на тази година очакваме броят им да достигне 20. Някои от най-отличаващите се клубове са „X-Energy“ и „Black storm“ – град София, “The next crew” от Бургас и “The click”. Именно те са представяли България и на национално, и на международно ниво. Надяваме се да се организират повече състезания, като се наблегне на тези за деца и младежи.

Организират национален турнир по брейк на 31 юли в Разград

Как се породи идеята за първия до момента брейк турнир в Разград?

През изминалата година всички клубове се подготвяха усилено, но нямаше състезания. След разхлабването на противоепидемичните мерки решихме, че можем да организираме повече спортни мероприятия. Предложих град Разград за домакин на втория национален кръг на брейк федерацията и предложението ми бе прието. Община Разград застана плътно зад нас и благодарение на тяхната помощ успяваме да реализираме събитието. Бихме искали разградчани да видят, че в града има хип-хоп общество и брейк танцьори и да насърчим младите да танцуват.

Трудна ли е организацията на такъв тип състезание и коя беше най-трудната част от подготовката?

– Организацията на подобен тип събитие не е лесна и е съвкупност от труда на много хора. Бих искал да благодаря на Община Разград, Marketing Vision, Print Express, както и на спонсорите ни – “Пътконсулт” и “Алфа – Хим” – Разград. Другите клубове в страната също ни помагат с различни идеи и със самата организация.

Ще има ли представители на разградската школа? Ако да, кои?

– Разградски представители със сигурност ще има. Ще се състезават в различни възрастови групи, като започнем от 6-9-годишни и стигнем до най-голямата възрастова група. За жалост, имаме и контузени състезатели.

Какво предстои след състезанието?

– Надявам се самата школа да има мотивацията да продължи развитието си, да има все повече желаещи да се занимават с брейк. Предстои ни едноседмична почивка, след което продължаваме да се подготвяме за следващото състезание, което ще бъде в началото на септември в град Ямбол. В края на септември ни предстои състезание в Перник и ако успеем да съберем достатъчно точки, ще участваме на държавното първенство в София през октомври.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе