Николинка Ангелова получи удостоверение за „Живо човешко съкровище” от заместник-министъра на културата Весела Кондакова

Първото „Живо човешко съкровище” от Община Разград Николинка Ангелова получи удостоверение за вписването си в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство (НКН) на Република България на специална церемония в зала „Средец” вчера, 28 юли. В нея тя участва заедно с председателя на НЧ”Просвета 1883”-Гецово Милен Станчев и старши експерта в РЕКИЦ „Читалища”-Разград Даниела Петрова.  

На церемонията присъстваха и зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов и чл. кор. на БАН Мила Сантова, национален експерт по нематериално културно наследство; д-р Силва Хачерян, началник отдел „Регионални дейности” в Министерството на културата; гл.ас. д-р Милена Любенова, ръководител на Националния център за нематериално културно наследство в ИЕФЕМ – БАН, която бе председател на комисията в Разград.

YouTube

Удостоверения за вписването си в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство (НКН) на Република България, както и парична награда за опазването на представения елемент, след селекция на областно ниво и разглеждане на 15 кандидатури в Министерството на културата, от зам.-министъра на културата Весела Кондакова получиха пет кандидатури.

Николинка Ангелова е индивидуален носител на приза, а кандидатурата е на НЧ”Просвета 1883”-Гецово с проект „Грее капанска шевица – традиции и съвременност в творчеството на везбарката Николинка Ангелова”. Тя бе вписана в регистъра в елемент „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци”. При получаване на удостоверението Николинка Ангелова благодари на всички, които имат ангажимент към запазване на българските традиции, отправи и стихотворен поздрав, посветен на капанската шевица.

В същия елемент от регистъра бяха направени още две вписвания – на НЧ”Просвета-1928”-Царевец, община Мездра, област Враца с проект „Варене на сапун”, както и на Мадлена Божилова от НЧ”Градище-1907”-Своге, Софийска област с проект „Изработване на българска народна носия от региона на Кюстендил”. Другите нови носители са: СНЦ”Локално наследство” с проект „Селско хоро в Пернишко”, Група за изворен фолклор „Гергьовска китка” към НЧ”Васил Левски-1900”-Войнягово, община Карлово, обл. Пловдив с проект „Войняговски хора и игри по Герьговден”.

На церемонията всички номинирани носители на елементи на нематериално културно наследство и организациите, които ги представят, бяха отличени с грамота от Министерството на културата.

На тържественото събитие присъстваха и членове на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, на Националната комисия за ЮНЕСКО, на Националния съвет за нематериално културно наследство, експерти от Регионални исторически музеи, от Регионалните експертно-консултантски и информационни центрове „Читалища”, носители на българските елементи в Световната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

След края на церемонията елементите в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство са вече 35, а 4 от тях са вече световно наследство. В момента страната ни има издигната кандидатура за вписване в Представителния списък на ЮНЕСКО – „Пеенето „на високо” от Долен и Сатовча”.          

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе