Оставиха 34-годишния мъж от Подайва в ареста, опитал да обере имот в селото

Окръжен съд – Разград потвърди определение на Районен съд – Исперих и взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 34-годишния Кадир К. Той е привлечен като обвиняем за това, че вечерта на 22.08.2021 г., в с. Подайва проникнал в чуждо жилище и отнел чужди движими вещи – телефон с две СИМ карти, слушалки за телефон, дрехи и бельо на обща стойност 412 лева. Кражбата е останала недовършена поради независещи от обвиняемия обстоятелства – при напускане на местопрестъплението е забелязан от двама свидетели, които извикали собственика на жилището. След като установили откраднатите вещи у обвиняемия, те подали сигнал до полицията.

Към настоящия момент срещу Кадир К. има образувано дело в Исперихския районен съд за извършени от него престъпления против собствеността. От справката му за съдимост става ясно, че той вече е осъждан за кражба през 2017 г. от РС в Исперих, като делото е приключило със споразумение. 

YouTube

Настоящото производство бе образувано по жалба на служебния защитник на обвиняемия срещу задържането му под стража. Адвокатът му изложи съображения за липса на опасност той да се укрие или да извърши престъпление, като помоли спрямо него да бъде взета по-леката мярка за неотклонение – „домашен арест“.

Въззивната инстанция, от събраните до момента материали от досъдебното производство, сподели извода на първоинстанционния съд, че може да се направи обосновано предположение, че Кадир К. е съпричастен към престъплението, в което е обвинен.

Налице е и реална опасност да извърши ново престъпление, тъй като не работи, няма доходи, липсва и семейна обвързаност. В подкрепа  на твърдението, че обвиняемият може да извърши ново престъпление е и аргумента, че деянието е извършено в условията на повторност.

Съдът счита, че има опасност обвиняемият да се укрие, тъй като в случая се касае за престъпление, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 10 години.

Като взе предвид липсата на данни за влошено здравословно състояние, Разградският окръжен съд прецени, че няма основание, наложената от Районен съд-Исперих най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“, да бъде изменена.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

dm petroleum

Върни се горе