От утре въвеждат нови мерки срещу COVID-19 в България (ЗАПОВЕД)

Снимка: ВМА

Във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде две заповеди за продължаване на действащите към момента противоепидемични мерки в страната.

Остават препоръките за редовно проветряване и дезинфекциране на работните помещения, недопускане на болни служители, физическа дистанция между хората от поне 1,5 м., а при невъзможност – носене на защитна маска за лице. Работодателите трябва да осигурят лични предпазни средства на персонала. Остава и препоръката за дистанционна работа там, където е възможно. 

YouTube

Задължително остава носенето на маски при обслужване на клиенти на разстояние по-малко от 1,5 метра. Изключение се прави, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал.

Маските са задължителни в транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.

Маските са задължителни и на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция.

Изключение се допуска за клиентите в ресторанти и барове, за спортуващите, за участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.), но при спазване на физическа дистанция.

В обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, се допуска ваксинираните служители да са без маски.

Заповед № РД-01-743/31.08.2021 г. е в сила до 30 ноември, включително. С пълния текст на заповедта може да се запознаете ТУК.

В същото време влиза в сила и Заповед № РД-01-745/31.08.2021 г. е в сила до 10 септември, която може да видите ТУК.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе