Четири инцидента с участието на деца през изминалото лято отчетоха от ОДМВР-Разград

За периода от 01.06.2021г. до 31.08.2021г. на територията на Област Разград са настъпили общо 4бр. ПТП с участието на деца до 17 годишна възраст. Общо възникналите ПТП за същия период на 2021г. са 125бр., от които 32бр. тежки ПТП с 4-ма убити и 38 ранени лица. 3.2% от общия брой на възникналите ПТП са с участието на деца.

При 2 две от ПТП леко са били ранени 3 деца.  И трите деца са били пътници в автомобили, които са били управлявани от техни родители. В единия от тези случаи вината за причиняване на ПТП е била на родителя, който не е съобразил разстоянието между управлявания от него автомобил и този, който се е движил пред него Останалите деца участници в ПТП са били водач на л.а. и водач на индивидуално електрическо превозно средство. Едно от посочените ПТП е било причинено от дете на 16г.– неправоспособен водач на л.а., като поради движение с несъобразена скорост в с.Сеслав губи контрол над управлявания от него автомобил и се удря в електрически стълб. За щастие при инцидента не е пострадал водача на автомобила.

YouTube

Специфичен и актуален е случая на ПТП, който е настъпил в гр.Исперих на 27.08.2021г. при, който дете на 14г. управлява индивидуално електрическо превозно средство, като по време на движение блъска движещите се по уличното платно двама пешеходци. При инцидента леко е пострадал единия от пешеходците. Тук следва да се отбележи следното: право да управляват индивидуални електрически превозни средства имат деца навършили 14г. възраст, но те имат право да ги управляват единствено по изградени велосипедни алеи. Лица навършили 16г. възраст могат да ги управляват или по велосипедните алеи или най-вдясно по уличното платно. Забранено е да се управлява такова превозно средство по площи предназначени за пешеходци. В случая се установяват данни за това, че водача – дете не е имало право да управлява ИЕПС.

Предвид изнесените данни се установява, подобрение на ПТО, относно настъпили ПТП с участието на деца. За периода на 2021г. те са намалели с 1бр. или 20%. Ранените при ПТП деца също са намалели с  един или 25%. Положителен е факта, че при настъпилите ПТП през периода на 21г. няма тежко пострадали деца, такива при които са нанесени средни или тежки телесни повреди. Друг положителен факт, че при тези ПТП няма пострадал нито един пешеходец, като за 2020г. те са били двама.

За периода от 01.06.2020г. до 31.08.2020г. на територията на Област Разград са настъпили общо 5бр. ПТП с участието на деца. При тях са пострадали общо 4 деца, 2 от които тежко. Общо възникналите ПТП за същия период на 2020г. са 115бр., от които 34бр. тежки ПТП с 4-ма убити и 45 ранени лица. 4.3% от общия брой на възникналите ПТП са с участието на деца. Категорията на участниците деца в ПТП са съответно: 2-ма пешеходци, 2-ма водачи на МПС и един пътник в автомобил.

При 2 от ПТП като пешеходци са пострадали две деца, като вина за причиняване на ПТП е вменена на водачите на автомобили. Децата са на възраст 4 и 7 години, съответно леко и тежко пострадали. В единият от случаите при който е пострадало дете в гр.Разград водач на л.а. при движение назад блъска движещите се зад автомобила майка с дете. При втория от случаите в гр.Кубрат водач на л.а. не е бил внимателен и предпазлив , което задължение му е вменено в чл.116 от ЗДвП, при което блъска пресичащото пътното платно дете. И двата инцидента са станали през светлата част на денонощието. При два от посочените случаи ПТП са били предизвикани от деца, които се явяват неправоспособни водачи на МПС.

При един от тези инциденти, възникнал в с.Каменар леко е пострадал един пещеходец. Инцидента е предизвикан от дете на възраст 10г., което привежда в движение оставен без надзор лек автомобил собственост на негов родител. При втория случай 17г. лице противозаконно отнема т.а., като поради загуба на контрол се блъска в предпазна ограда в с.Раковски. Посоченото дете, което е пострадало като пътник се е возило в л.а., управлявано от негов родител, като поради отнемане на предимство от водач на товарен автомобил, лекия автомобил, в който се е возило детето на възраст 4г. се блъска в него.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе