Обезопасиха гнездото на единствените щъркели в Кубрат

С много грижа и внимание служители на „Електроразпределение Север“ поставиха метална платформа за единственото действащо щъркелово гнездо на територията на град Кубрат. Екипът монтира съоръжението днес на улица „Мадара“ в родното градче на Лили Иванова.

В средата на пролетния сезон за късмет на кубратчани, двойка млади щъркели успешно сви гнездо на един от уличните стълбове в лудогорския град, предизвиквайки много положителни емоции, но и притеснения в някои домакинства, които призоваха за съдействие Община Кубрат и местното ЕРП с искане за изграждане на платформа, тъй като гнездото беше нестабилно, а и веднъж беше паднало, след което птиците го възстановяваха сами. Беше премахната и уличната лампа под него, тъй като рискът от пожар в гнездото беше реален. При така стеклата се ситуация обаче осветителното тяло вече може да бъде върнато.

YouTube

Представителят на „Електроразпределение Север“ Десислав Николов, който живее в Кубрат, обясни още в началото на месец юни, че монтирането на повдигаща платформа по време на престоя на птиците в гнездото е невъзможно според изискване на РИОСВ и пое ангажимент това да се случи наесен. И наистина ангажиментът беше изпълнен на сто процента.

„Днес свалихме гнездото, поставихме конструкцията и почистихме ел. съоръжението от птичи екскременти, съдържащи вредна за проводниците киселина. След тази процедура гнездовият материал беше върнат върху изградената платформа и стабилизиран, за да устои на зимните условия, след което двойката щъркели ще укрепи гнездото най-добре и по свой вкус“, обясни любезно техникът Сергей Иванов.

Представителите на ЕРП „Север“ споделиха също, че е много важно да бъде върнат същият материал на мястото от където е взет, тъй като било голяма грешка той да се подменя с друг.
„Щъркелите са изключително умни и социални птици и разбират за подмяната моментално при пристигането си, след което отказват да се върнат в същото гнездо. За това е важно да се върне оригиналният материал, тъй като тези птици имат нюх за евентуална подмяна.“, обясниха още техниците, след което заявиха шеговито, че тристайният апартамент за бъдещите родители е готов.

Живеещите на улица „Мадара“ в Кубрат семейства наистина се надяват при благополучното си пристигане младите птици да се сдобият и с първите си рожби, тъй като през изминалия размножителен сезон двойката остана бездетна. Празно гнездо показаха и заснетите през лятото въздушни кадри. Всички се надяват птиците да донесат късмет на улицата, а също и на целия град.

Монтираните платформи от електроразпределителното дружество за предпазване живота на щъркелите от началото на годината възлизат на около 10 в общината, като предстои да бъде монтирана платформа, или т.нар. от техниците „кош“, и в кубратското село Мъдрево. Огледа на съоръжения е постоянен, като повишено внимание обаче техниците обръщат по-особено към село Божурово, в което гнездят средно около 10 двойки щъркели всяка година. Кубратското село Божурово е и селото с най-много щъркели в цяла Североизточна България.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата.

Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе