Над 127 000 над 50-годишна възраст са започнали работа в периода 2019-2020 г.

127 050 безработни над 50-годишна възраст са започнали работа в реалната икономика през 2019 и 2020 г. Това показват данните в Отчета за изпълнение на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора за същия период, който беше одобрен от правителството.

Документът представя основните демографски тенденции, предизвикателства и предприети действия от страна на отговорните институции за насърчаване на активния живот на възрастните хора и в отговор на застаряването на населението. В него се отчитат резултатите от заложените мерки за осигуряване на възрастните хора на по-добър достъп до пазара на труда, здравни услуги и учене през целия живот, както и за ограничаване на бедността.

YouTube

Отчетените дейности са свързани и с насърчаването на заетостта и участието на възрастните хора в обществото, както и със създаването на възможности и благоприятна среда за техния самостоятелен и активен живот на национално и регионално ниво. По Национална програма „Помощ за пенсиониране“ за осигуряване на подкрепа на безработни над 58-годишна възраст да придобият необходимия за пенсиониране осигурителен стаж, работа са започнали 868 души. По програма „Асистенти на хора с увреждания“ е осигурена заетост на 914 безработни над 50-годишна възраст. Работни места за тази възрастова група са осигурени и по други програми.

Данните в отчета показват, че през периода 2019-2020 г. най-значимата демографска тенденция е процесът на застаряване. По данни на НСИ в края на 2020 г. хората на 65 и повече навършени години са 1 504 048, или 21.8% от населението на страната. В сравнение с 2019 г., делът на населението в тази възрастова група нараства с 0.2 процентни пункта.

Процесът на застаряване е по-силно изразен сред жените, отколкото сред мъжете. Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 25.3%, а на мъжете – 17.9%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея – на по-ниската средна продължителност на живота при тях.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе