Балетната школа към НЧ „Развитие 1869“ е носител на престижната награда „Никола Икономов“

В чест на Деня на народните будители БАЛЕТНАТА ШКОЛА при Народно читалище „Развитие 1869“, днес бе удостоена с наградата на името на възрожденеца Никола Икономов.

Призът бе връчен по повод богатия 46 годишен принос на Балетната школа към местната култура и във връзка със значимата 165 годишнина на Читалищното дело в България. 152 години първото и най-голямо читалище „Развитие 1869“ е част от този летопис.

YouTube

БАЛЕТНАТА ШКОЛА е един от класическите символи на първия културен институт в Разград, който развива таланта на деца и младежи с дарба в изкуствата.

БАЛЕТНАТА ШКОЛА при Народно читалище „Развитие 1869“ е създадена през месец септември 1975 година от Мария Керчева и корепетитор Лили Бояджиева.

В продължение на 46 години в школата се обучават деца – предимно момичета и по-малко момчета, на възраст от 5 до 19 години. За този период 1975-2021 в Балетната школа с класически профил са обучавани близо 4000 деца. Формацията е изключителен пример за устойчивост във времето и постижения, доказани с многобройни награди от Международни и Национални конкурси, и фестивали.

Обучението в Балетната школа от най-ранна възраст извайва таланта и характера на децата. Изгражда стремежа им към хармония и красота, музикалност и грациозност. Развива дисциплина и трудолюбие, отговорност и амбиция.

Възпитаници на Школата по балет са деца от всички детски градини и училища на града, както и деца от град Попово, село Самуил, Цар Калоян, Исперих, Острово и Глоджево.

Балетните репетитори, под ръководството на Мария Керчева, са пример за приемственост и ефективна работа в екип. От 2008 година в школата работи Виолета Желязкова, а от 2015 година и Милена Милева.

 Любовта към балета и на тримата репетитори, техният професионализъм и отдаденост ги сплотяват, вдъхновяват и мотивират децата в усвояване на красивия, но труден балетен екзерсис и изящните танци.

Днес БАЛЕТНАТА ШКОЛА продължава своята образователна и творческа работа при стриктно спазване на мерките и условията на противоепидемична обстановка.

Богат и незабравим концерт представиха по повод Годишната продукция за 2020/2021.

Новия творчески сезон БАЛЕТНАТА ШКОЛА започна с активна подготовка за участие в IV-я Национален конкурс „България танцува“ Димитровград, който ще се проведе в дигитална среда. На добър час на грациозните участници и прекрасните им ръководители! Благодарим Ви!

Екипът на НЧ „Развитие 1869“ изказва специална благодарност и на родителите, които са достойни партньори на Читалището в създаването на художествения продукт и съхраняване на духовните ценности!

БАЛЕТНАТА ШКОЛА Е НОСИТЕЛ НА ПРЕСТИЖНАТА НАГРАДА "НИКОЛА ИКОНОМОВ"В чест на Деня на народните будители БАЛЕТНАТА ШКОЛА…

Posted by Народно Читалище "Развитие 1869" – Разград – Официална страница on Monday, November 1, 2021

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе