Над 868 000 лева от ДФЗ за розопроизводителите заради COVID-19

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) преведе компенсации в размер на 868 054 лв. на 304 розопроизводители за щетите, които коронакризата нанесе на бранша. Изплатената финансова подкрепа е по схемата „Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“. Схемата, която се прилага за първи път в България, е нотифицирана от Европейската комисия по Временната рамка за мерки за държавна помощ заради пандемията.

Субсидиите, които земеделските стопани получиха, са в размер до 100 лева на декар. Те се предоставят под формата на преки безвъзмездни плащания. Предназначена е за покриване на част от разходите, направени при отглеждане на маслодайна роза от видовете Дамасцена и Алба, до периода на прибиране на реколтата през 2021 г. Държавната помощ има за цел да подкрепи икономически стопаните след срива в търсенето на розов цвят, вследствие на коронакризата.

YouTube

Подпомагане получиха регистрирани земеделски стопани, микро-, малки и средни предприятия, които нямат сключени договори за покупко-продажба на цвят от маслодайна роза с преработвателни предприятия през тази година. Допустими за финансиране са и производители, които имат подписан договор с розоварните, но нямат изкупени количества маслодайна роза. Кандидатите трябва да имат още и актуална регистрация в Регистъра по Закона за маслодайната роза.

Припомняме, че в периода на приема, който се осъществи от 1 до 15 октомври, за субсидии кандидатстваха общо 326 розопроизводители. От тях допустими за подпомагане са 320 земеделски стопани. Фонд „Земеделие“ ще изплати финансовата подкрепа на останалите допустими земеделски производители, след приключване на административните проверки.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе