4718 лв. годишно струва едно дете на България

Национална мрежа за децата представи анализ на финансовите инвестиции на българската държава в децата в областите здраве, образование и социална подкрепа.

Проучването беше представено с телевизионно дискусионно студио в ТВ1 „Колко струва едно дете на България?“с участието на експерти от основните политически партии.

YouTube

Анализът, който до момента се отнася за периода 2017-2020 година, е направен по поръчка на Национална мрежа за децата на база на специално създаден инструмент, разработен от Институт за пазарна икономика. Данните ще се актуализират всяка година с нова информация за планираните и реалните инвестиции в трите основни направления – здравеопазване, образование и социални дейности в бюджета на България. Това е първият по рода си в България инструмент за анализ на инвестиции и може да се използва  за оценка и проследяване на финансовите вложения в детските политики.

В събитието участваха водещи икономисти и експерти от основните политически партии:

Лъчезар Богданов – главен икономист в Института за пазарна икономика, един от създателите на финансовия инструмент за проследяване на инвестициите в деца, който представи анализа с акценти върху най-важните заключения.

Кандидати за народни представители в 47-ото Народно събрание от основните политически партии: Даниел Лорер  от „Продължаваме промяната“, Румен Гечев от БСП, Георги Ганев от „Демократична България“, Теодора Пенева от „Има такъв народ“, Мария Капон от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, които дискутираха въпроси от трите области, разгледани с финансовия инструмент. От политическа партия ГЕРБ и СДС, както и от Движението за права и свободи, не бяха излъчени представители.

„Първи приоритет на Демократична България е родителите да имат упование в бъдещето, за да има повече деца. Необходимо е да се подобри ефективността на всички системи, свързани с децата, и социалното подпомагане да се прицели по-добре, за да нивелира неравенството. В образованието и здравеопазването са нужни по-големи реформи, защото сега не са ефективни –  много пари се харчат, но не се постигат желаните резултати“, каза Георги Ганев от „Демократична България“ . 

 „Важно е в България да има повече деца, защото имаме демографска криза. Създаването на деца обаче изисква семействата да имат социална сигурност, която се базира на здравеопазване, достъпно в цялата страна, и образование, което работи добре. Необходимо е да бъдат спрени течовете във всички системи“, каза Даниел Лорер  от „Продължаваме промяната“.

„Аз съм тук от името на Парламентарна група за децата –  това е най-важната парламентарна група в следващото Народно събрание, защото каузата за децата е каузата на бъдещето… Искаме децата ни да живеят в държава с умна, силна икономика на знанието, в модерна държава на заможни хора и младите да останат в страната“, каза Мария Капон от „Изправи се БГ! Ние идваме!“

„Каквото и да правим, винаги фокусът трябва да са децата…Нашата задача е в бюджета за следващите години да увеличим участието на държавата в подкрепата на младите семейства и децата, но това не може да стане без реформа в бюджетната политика, следвайки общите европейски принципи“, каза Румен Гечев от БСП.

 „Визията ни е да подкрепим отглеждането на децата в семейна среда… Трябва да се преорганизират по-ефективно ресурсите в системата на образованието, за да се подобри качеството му и да стане по-универсално и достъпно. В здравеопазването е необходимо да се увеличи финансирането в доболничната помощ и профилактиката за децата“, каза Теодора Пенева от „Има такъв народ“.

Дискусията може да се гледа във фейсбук страницата на Мрежа за децата https://www.facebook.com/nmdbg  на 12 ноември от 13 часа и на 15 ноември от 11 часа.

Целият анализ „Финасови инвестиции на българската държава в децата“ може да се прочете ТУК

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе