Министър Личев: Околната среда може без човечеството, но то не може без нея

„Околната среда може без човечеството, но то не може без нея“ – с това послание се обърна министърът на околната среда и водите Асен Личев към двамата победители в първото издание на конкурса за студенти с високи академични постижения „Зелена подкрепа за устойчиво бъдеще“.

Министър Личев връчи грамоти на Десислава Райкова – ІV курс специалност биология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, и на Габриела Методиева – ІІ курс специалност икономика в Университет за национално и световно стопанство – София.

YouTube

„Колко е просто – малко по-чист въздух, по-малко боклуци и повече чиста природна вода – каза министърът в краткото си обръщение. – Не можахме „да разделим“ вашето чувство, че ще предадете това послание на децата си, и по изключение има две награди. Надявам се това да остане устойчива практика и за следващите министри, защото е единственият начин да се предаде на поколенията – това, което вие сте схванали, и моето убеждение за оцеляване на човечеството“.

Министър Асен Личев учреди „Зелена подкрепа за устойчиво бъдеще“ с идеята конкурсът да се провежда всяка година като част от инициативите за отбелязване на Европейската седмица на мобилността в България. Конкурсът се провежда от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) с финансовата подкрепа на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

По време на срещата изпълнителният директор на ПУДООС Галина Симеонова съобщи, че финансовата подкрепа в размер на 2970 лв. за обучението на всеки от двамата победители за академичната 2021-2022 г. ще бъде изплащана след сключване на споразумение с двете учебни заведения.

„Виждаме във ваше лице бъдещето. Бъдете вдъхновени и вдъхновители“ – се обърна към тях изпълнителният директор на ИАОС Росица Карамфилова и ги покани да проведат учебните си стажове в агенцията.

Предизвикателствата на устойчивото бъдеще в глобален мащаб и в България налагат вземането на ключови решения и активни действия от отлично образовани и подготвени „зелени” лидери – това е мотото, с което се провежда конкурсът „Зелена подкрепа за устойчиво бъдеще“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе