Социално-икономически последици от COVID-19

Ново изследване на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) констатира, че жените, хората в градските райони и тези, работещи в други населени места са непропорционално засегнати от опустошителните социално-икономически последици от пандемията от COVID-19. Изследването показва и степента на вторичните въздействия от пандемията върху общностите и индивидите във всички страни. Кризата доведе до увеличаване на безработицата и бедността, повишаване на продоволствената несигурност, увеличаване на насилието, загуба на образование и намаляване възможностите за децата. Пандемията изостри и проблемите с психичното здраве.

„Нашето изследване показва това, което отдавна подозирахме и от което се страхувахме – разрушителните вторични въздействия на пандемията са увредили тъканта на нашето общество и това ще се усеща с години, ако не и с десетилетия. Хората, които бяха уязвими и преди това – заради бедност, конфликти и въздействието на климатичните промени, са на ръба, а много от тези, които се справяха, сега за първи път имат нужда от хуманитарна подкрепа“, сподели президентът на МФЧК/ЧП Франческо Рока.

YouTube

Изследването предоставя глобален преглед, с фокус върху десет държави: Афганистан, Колумбия, Салвадор, Ирак, Кения, Ливан, Филипините, Испания, Южна Африка и Турция. Като цяло, влиянието върху доходите на жените е по-голямо, отколкото при мъжете, а ролята им на полагащи грижи за друг, ги излага на по-голям риск от COVID-19. Те са и по-често подлагани на сексуално или полово базирано насилие и са усетили в по-голяма степен въздействието на пандемията върху психичното си здраве.

В градските райони нивата на бедност нарастват, като в някои случаи, с по-бързи темпове там, отколкото в селските райони. Хората, работещи в други населени места е по-вероятно да загубят работата си или да бъде намалено работното им време. Те остават и извън обхвата на официалните мерки.

Липсата на подготвеност затрудни държавите при изграждането на цялостен отговор на това, което се превърна едновременно в извънредна ситуация за системата на общественото здравеопазване, глобален икономически шок, политическа и социална криза.

„Националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец успяха да запълнят тези пропуски. Те имат дълбоки познания за съществуващите неравенства, което ги прави най-подходящи при оказването на помощ за преодоляване вредите, нанесени от пандемията върху препитанието, здравето и образованието на хората. За да продължат да го правят, обаче, те ще имат нужда от значителна допълнителна финансова и политическа подкрепа“, каза още Рока.

Изследването разкрива и неравномерното възстановяване на държавите, в зависимост от ефикасността и равнопоставеността на ваксинационните програми.

Ние предупреждавахме, че несправедливото разпределение на ваксините ще позволи запазването на високите нива на разпространение на вируса, както и че тази несправедливост ще възпрепятства, удължи или изостри последиците от пандемията. Докато продължаваме да позволяваме печалбите да надделяват над човечността и по-богатите страни да продължават да имат монопол върху дозите, никога няма да можем да кажем, че тази пандемия е приключила“.

„Светът трябва да отвори очи, да се вслуша в това, което се случва и да премине от думи към действия. Ако това не бъде направено, ще бъдем изправени пред толкова неравно възстановяване от пандемията от COVID-19, колкото са и самите последици от нея“, казва в заключение президентът на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Франческо Рока.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе