Освобождават управителя на МБАЛ-Кубрат

Мнозинството от общинските съветници в Кубрат решиха на редовно заседание днес да бъде освободен от длъжност управителят на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в град Кубрат д-р Павлина Мичева. В защита на управителят и протестиращите болнични служители се изказаха от местната парламентарна група на „Земеделски народен съюз“ /ЗНС/, както и независимият съветник Мариета Борисова, която доскоро беше представител на партия ГЕРБ.

В подкрепа на протестиращите д-р Денислав Белинов подчерта, че болничното заведение в Кубрат е пред угрозата да остане без лекари и персонал, призовавайки досегашният управител да остане на овластената си позиция поне до провеждането на конкурс за нов управител, което ще рече за период от около половин година. Такова мнение сподели и г-жа Мариета Борисова. Конкурсът обаче можел да се проведе и след два месеца, каквото успокоение в отговорът си се опита да внесе председателят на местния парламент Хюсеин Юмеров. По-късно предложението за удължаване договора на настоящия управител не беше прието и бе отхвърлено с 12 гласа „против“.

YouTube

Въпреки уверенията, че Кубрат няма да остане без болница и лекари обвиненията към общинското ръководство се разпалваха все по-ожесточено. Гневна реакция против предложението за отстраняването на д-р Мичева последва и от няколко присъстващи медици в нейна защита, сред които и двама лекари.

Последва изказване обаче и в подкрепа на докладната записка, която дойде от общинския съветник Цветомир Цонев от ГЕРБ. В спора се включи и недоволен гражданин, който в нарушение на правилника отправи гневни реплики към болницата и нейното ръководство, а след извеждането му местните депутати заговориха в шеговит тон за необходимостта от „общинска полиция“.

От трибуната на залата отново беше припомнено, че желанието на местния парламент за диалог с болничните служители и управа на „МБАЛ – КУБРАТ“ ЕООД е бил винаги налице, но липсата на присъстващи на вчерашната среща е било ясен сигнал за нежелание за воденето на такъв диалог.

Въпреки разправиите мнозинството от депутатите одобриха така направеното предложение и реши да не бъде удължаван повече договорът на болничният управител д-р Мичева. Местните политици подкрепиха и предложението за временен управител на общинската болница, до провеждането на конкурс, да бъде д-р Леман Балканджиева, от Кубрат – специалист по вътрешни болести.

В изказването си пред присъстващите д-р Балканджиева увери, че ще работи със всички служители на болницата и подчерта, че ще направи всичко по силите, за да оправдае очакванията и на пациенти, и на медиците. И това решение на общинския съвет обаче срещна съпротива от някой присъстващи, но също така и подкрепа с аплодисменти. В подкрепа на д-р Балканджиева и решението на общинарите се изказа и преподавателка от ОУ „Христо Смирненски“ в Кубрат, която изрази дълбокото си възмущение от поведението на някой представители от персонала на лечебното заведение, заявявайки, че „вечни хора няма!“..

В такава разгорещена обстановка приключи точка „7“, която обаче още в началото на заседанието оглави дневният ред. След кратка почивка и след оттеглянето на регионалните медии общинските съветници приеха в спокойна атмосфера и останалите точки на заседанието.

Сред одобрените решения изтъкнаха две по-значими и актуални – одобряването на място за първия паметник в България на хан Кубрат в лудогорския град и одобрена помощ за село Рояк в община Дългопол, включваща нови спални комплекти и олекотени завивки. Работата по паметника вече е е започнала, като в момента се работи по фигурата на прабългарският владетел, чието име носи град Кубрат.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе