Над 753 хил. годишни е-винетки изтичат в първите два месеца на новата година

Над 753 хил. годишни е-винетки за леки автомобили изтичат в първите два месеца на 2022 г. Шофьорите могат да купят и проверят валидността на електронната винетка на www.bgtoll.bg и мобилното приложение БГТОЛ.

Валидността на електронната винетка може да се провери на интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на винетка“. Чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, всеки може да получи информация за крайния срок на електронната винетка, независимо откъде е купена – от търговски обекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ или в търговската мрежа на партньорите на АПИ. Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

YouTube

Собствениците на автомобили, които имат е-винетки, издадени чрез Агенцията за социално подпомагане, могат да проверят валидността им на сайта на АПИ. Бутонът е с надпис „Проверка на е-винетка, издадена чрез Агенция за социално подпомагане“. Информацията за срока на годишната безплатна винетка се появява след въвеждане на регистрационния номер на автомобила.

Предвид епидемиологичната обстановка с Covid-19 Националното тол управление апелира потребителите при купуване на е-винетка да използват сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение. Електронни винетки могат да бъдат купени и през останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета има на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са близо 500.

Годишната винетка струва 97 лв., тримесечната – 54 лв., месечната – 30 лв., седмичната – 15 лв., а уикенд винетката – 10 лв.

Електронни винетки може да бъдат купени и от партньорската мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“ чрез сайтовете www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bgwww.telenor.bg, www.A1.bg, www.vivacom.bg, www.tollbg.eu, както и на каса в мрежата на мобилните оператори А1, Теленор, Виваком, Български пощи, Easy Pay, Fast Pay и в бензиностанциите „Лукойл“, „Петрол“, ОМВ, ЕКО, Круиз, Бенита, Газпром, Ромпетрол, Шел, Инса Ойл, ВиЕм Петролиум, сервизни центрове „Тахо Венци“. Електронни винетки може да се купят също и чрез терминалите “Cashterminal” в мрежата на “Интеркапитал груп” или чрез мобилните приложения ОББ мобайл и TollPass.

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.   

Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква – „О“. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал те не се въвеждат.

215 840 безплатни електронни винетки са предоставени на хора с увреждания от началото на 2021 г. до края на ноември. Те са за близо 21 млн. лв. и са за сметка на бюджета на АПИ. 97 426 бр. безплатни винетки са с валидност до края на януари 2022 г., 37 701 бр. изтичат през февруари и над 19 хил. е-винетки – през март следващата година.

Проверка за срока на валидност на е-винетките, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане, може да бъде направена на сайта на АПИ – www.api.bg, на www.bgtoll.bg от бутона с надпис „Проверка на е-винетка, издадена чрез Агенция за социално подпомагане“ и на сайта на Агенция за социално подпомагане. Директният линк за проверка е от тук.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хората с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата, правото е за един автомобил с мощност до 160 к.с. и обем на двигателя не повече от 2000 куб. см.

Заявлението за издаване на безплатна е-винетка се подава от правоимащия в дирекцията „Социално подпомагане“ по настоящия адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Процедурата за издаване на нова винетка отнема около 10 дни.

При прехвърляне на собствеността на пътното превозно средство, смяна на регистрационните табели или бракуване на автомобила, например, безплатната е-винетка не следва автомобила. В тези случаи правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка до изтичането на валидността на първата.

При затруднения и нужда от консултация желаещите да им бъде издадена безплатна е-винетка чрез Агенцията за социално подпомагане могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол управление на тел.: 0700 10 876 или в писмен вид на e-mail: [email protected].​

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе