Най-добрите спортисти на Община Разград през 2021 г. получиха своите отличия днес

Най-добрите спортисти на Община Разград през 2021 г. получиха своите отличия на специална церемония днес в Общинския културен център.

Плакетите на класираните в десетката и на победителите в другите 4 категории връчиха: заместник-кметовете Добрин Добрев, Полина Иванова и Хабибе Расим, секретарят на Община Разград Нели Добрева, главен експерт „Спорт“ в Община Разград Валери Бойчев и директорът на ЦПЛР УСШ „Руси Бухтев“ Цветан Танев.

YouTube

В приветствие към отличените в 60-тата класация „Спортист на Община Разград“ заместник-кметът Добрин Добрев поздрави състезателите за проявеното спортно майсторство и хъс през отминаващата трудна за всички година и им пожела през 2022 г. най-вече да са здрави и годината да е присъствена в залите както за тях, така и за публиката, която ги подкрепя. Г-н Добрев увери спортните деятели, че ръководството на Община Разград винаги ще е достоен партньор и ще подкрепя спортните клубове, няма да спре в стремежа си да осигури на спортистите по-добра материална база и условия за подготовка. През 2021 г. местната управа съдейства както за провеждането на състезания от  различен ранг, така и за изграждането на сектор за скокове на лекоатлетите в двора на ОУ“Васил Левски“, осигури и екипи за баскетболистите от „Вълци-Разград“.

Отличието за „Спортист на 2021 г. на Община Разград“ получи колоездачът от СКК“Спринт“ Мирослав Минчев. През 2021 г. 32-годишният състезател е републикански шампион  в дисциплина 1000 м. от място, спечели трето място в Гран При Купа писта в Украйна, а при участието си в Европейското първенство в Швейцария подобри националния рекорд в дисциплина 200 м. Мирослав Минчев е носител на приза „Спортист на годината“ още 6 пъти – през 2007 г., 2008 г., 2013 г., 2015 г., 2017 г. и 2018 г. След получаването на наградата Минчев сподели, че сезонът е бил много добър не само за него, а и за клуба, той е и треньор в СКК“Спринт“. „Тази награда е оценка за свършената работа през годината, щом съм на първо място, значи съм си свършил добре работата.“ – коментира Спортист №1 на Община Разград.

Футболистът от ПФК“Лудогорец 1945“ Кирил Десподов е под №2 в класацията „Спортист на годината“. 25-годишният футболист е шампион на България сезон 2020/21 г., има отбелязани 5 гола и 8 асистенции. Постижението му на международни състезания е достигането на „Лудогорец“ до груповата фаза на турнира „Лига Европа“, в което участие Десподов е отбелязал 4 гола и 1 асистенция.

16-годишният състезател от СКЛА“Лудогорец“ Лъчезар Вълчев е трети в класацията. Той е републикански шампион в дисциплината троен скок от шампионата за юноши до 18 години, има и златен медал от балканско първенство в същата възраст на троен скок.

Състезателят от ШК“Абритус“ Ивайло Енчев е на четвърта позиция. През отминаващата година той е на второ място в дисциплина блиц на държавно първенство по шахмат и също на второ на международен турнир в Католика, Италия.

18-годишната Фатме Шабан е с най-добро класиране сред дамите в десетката. Тя е състезател от СКБ“Лютфи Ахмедов“. На държавния шампионат за жени остана на трето място в кат. 53 кг., а на Европейското първенство за девойки до 21 години бе осма.

На шеста позиция е  Димана Йорданова от СКЛА“Лудогорец“. През годината 23-годишната лекоатлетка е победител в дисциплина троен скок на националния шампионат, участва и в Балканското първенство, където се класира на седмо място в многобоя.

На седма позиция е състезателят по културизъм от СК“Гладиатор“ Максимилиан Петров. На държавното първенство за младежи до 23 години през тази година той е победител в дисциплина физика над 176 см., а на турнир за мъже „Хеброс“ е първи в дисциплина физика над 179 см. и абсолютен шампион. На балканското първенство за младежи до 23 години е на трето място мъжка физика.

Осми в десетката на Община Разград е Боян Бонев – състезател по стрелба с лък от СКСЛ“Антибиотик“. На държавно първенство през тази година той е на второ място олимпийски стил 2х70 м.

На девета позиция е 16-годишният Никола Комаровски – състезател по карате коукушинкай от СКК“Будо“. На държавно първенство за младежи 16-17 години той е победител в дисциплината кумите, кат. над 60 кг.

На десета позиция е колоездачът от СКК“Спринт“ Николай Станчев – втори в дисциплината кейрин на държавен шампионат.

Колоездач е единият от двамата най-перспективни млади състезатели. За пръв път това отличие получиха двама състезатели, тъй като при гласуването на седемчленната комисия от журналисти и спортни експерти се оказаха с равен брой точки. 14-годишният Георги Георгиев е победител на държавен шампионат ма момчета старша възраст в дисциплината скрач – 5000 м. Същият брой точки – 29 – събра и състезателката от СКБ“Лютфи Ахмедов“ Ягмур Шен. 14-годишната правнучка на световния шампион Лютфи Ахмедов е държавна шампионка от първенството за момичета до 14 години кат. 54 кг.

Отбор на годината е ПФК“Лудогорец 1945“, приза получи капитанът Кирил Десподов.

За треньор на годината в индивидуалните спортове е обявен наставникът на лекоатлетите от СКЛА“Лудогорец“ Красен Цонев, а при колективните спортове – Пенко Велчев от СКБ“Вълци-Разград“.

Освен плакетите призьорите получиха и парични премии, които са в общ размер 6280 лв.

Главният редактор на вестник „Екип 7“ Митко Ханчев връчи специална награда за д-р Валентин Великов от ПФК“Лудогорец“ заради включването му в животоспасяващите действия след инцидента с датския футболист Кристиян Ериксен по време на Европейското първенство през лятото. Д-р Великов не присъства на церемонията заради ангажименти към клуба по същото време, вместо него наградата получи пресаташето на клуба Владислав Трифонов.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе