Среща между Община Разград и „Водоснабдяване-Дунав“ във връзка със заплахата да бъде спряно електричеството на дружеството

Кметът Денчо Бояджиев покани управителя на „Водоснабдяване-Дунав“ инж. Стоян Иванов на разговор във връзка със заплахата да бъде спряно електричеството на дружеството, а с това и водоснабдяването за жителите на Община Разград. В срещата участваха и заместник-кметовете Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров.

Ръководството на Община Разград изрази загриженост по повод създалата се ситуация и увери инж. Иванов, че е в готовност да окаже необходимата подкрепа на дружеството. Управителят на „Водоснабдяване-Дунав“ обясни, че ситуацията е тревожна, но по разрешаването й се работи. Той съобщи, че близо половината от натрупаното задължение към „Енерго Про“ вече е погасено – 350 000 лв. от общо 800 000 лв. Заплахата за спиране на електричеството на 4 януари 2022 г. заради останалите 450 000 лв. обаче все още е в сила. Затова са направени постъпки пред „Български ВиК холдинг“ за финансиране с цел погасяване на просроченото задължение, подобни процедури към други ВиК-дружества, изпаднали в сходна ситуация, са прилагани – обясни инж. Иванов.

YouTube

Кметът Денчо Бояджиев заяви, че ще изпрати писмо до Министерството на регионалното развитие с призив дружеството, което водоснабдява жителите на няколко общини в Североизточна България, да бъде своевременно подкрепено от държавата, за да не бъде ощетено населението на региона с намалено или липсващо водоснабдяване особено в настоящата ситуация на епидемична обстановка.

Инж. Иванов обясни, че натрупването на задълженията към „Енерго Про“ се дължи на големия дял на електрическата енергия при добиването на вода от собствени водоизточници – 30% от себестойността на водата. С поскъпването на ел. енергията през лятото рязко са се увеличили разходите на дружеството.

С цел намаляване на разходите за енергия управата на „Водоснабдяване Дунав“ и ръководството на Община Разград вече са обсъждали възможности за изграждане на фотоволтаични системи, разговорите по тази тема продължават.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе