Стартира обучение на медицински специалисти по проекта „България срещу диабета“

Заместник-кметът на Община Разград Хабибе Расим откри обучение на медицински специалисти по проекта „България срещу диабета“.

Инициативата е на „Лайънс клуб Видин“, провежда се във всички областни градове, като местните управи са партньори в реализацията. Община Разград осигури помещението, както и покани за участие фелдшери и медицински сестри от училища и детски градини в общината. В обученията участват известни детски ендокринолози, които обучават медицинските специалисти от образователните институции как да реагират при остри ситуации при деца с диабет тип А, които са на инсулин. Целта на обученията е децата и техните родители да се чувстват в безопасност. В края на обученията, които са двудневни, медицинските лица получават презентациите на хартиен носител, преминават през тест, след което получават и сертификат за преминатото обучение.

YouTube

Обучител в първия ден на обучението в Разград бе детският ендокринолог от русенската болница „Медика“ д-р Мариана Москова, тя представи теоретичната част. В четвъртък от 10,00 ч. в заседателната зала на Община Разград на 11 етаж започва практическата част от обучението, тя ще бъде водена от д-р Росица Стойчева. В обучението участва и Димитър Димитров от „Лайънс клуб Видин“.

В обучението в Разград участват 36 медицински специалисти – фелдшери и медицински сестри в училищата и детските градини в общината. Част от тях обявиха още в началото на обучението, че в учебните заведения, в които работят, има деца с диабет тип А. Според статистически данни децата с диабет тип А в общината са 9.

При откриването на обучението заместник-кметът Хабибе Расим пожела на участниците в семинара успешна работа при получаването на умения, полезни за здравето и грижата за децата в общината.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе