Възпитаници на кубратско училище се срещнаха със свои партньори по европроект

Десетокласниците Преслава Коджахристова и Каан Велиев от Средно училище „Христо Ботев” Кубрат, придружени от своите преподаватели Нина Цонева и Каролина Иванова посетиха партньорското училище La Salle Saint-Charles в гр. Сан Пиер на остров Реюнион, който е отвъдморски департамент на Франция и е разположен източно от Мадагаскар. Това информират от ОИЦ-Разград.

Това стана в рамките на проект E.V.A. (Equality. Variety. Acceptance) по Програма „Еразъм+”, в който те участват със свои връстници от пет държави – Германия, Естония, Турция, Португалия и Франция.

YouTube

Гостите от Кубрат, заедно със своите чуждестранни приятели участваха в работни срещи за определяне на общите европейски ценности, които те споделят. Включиха се в конференция с представител на организацията Chancegal за равенството между половете и в обучителни семинари за работа в платформата etwinning.

Особено предизвикателство за учениците бе посещението им в Съдебната зала на Judicial Tribunal, Градският съд в Сан Пиер. По време на срещата всяка страна представи пред съдебния състав и участниците в проекта как се отразява здравната криза вследствие на пандемията от Covid-19 върху живота на жените в техните страни. Екипът от Кубрат бе подготвил подробна информация, позовавайки се на данни от институциите в България, както и на резултатите от проведена анкета със 100 жени на различна възраст от цялата страна.

По време на визитата участниците в проектните дейности имаха и възможността да разгледат острова, историческите местности, както и подножието на вулканите, красивите брегове и лагуни на Индийския океан, където се намира острова.

„Учениците научиха много за традициите и културата на Реюнион, подариха мартеници на чуждестранните си приятели и разказаха за обичаите, свързани с празника „Баба Марта” – сподели преподавателката Нина Цонева. Тя допълни, че финалната среща по проекта е планирана за периода от 8 до 14 май т.г. в град Кубрат, когато Средно училище „Христо Ботев” ще посрещне своите партньори.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе